Slechte adem nog altijd taboe

Tandarts-parodontoloog Edwin Winkel van het UMC Groningen constateert dat er nog steeds een taboe rust op het hebben van een slechte adem, wat behandeling en bekendheid van de aandoening in de weg staat. Hij heeft sinds februari een spreekuur voor deze groep.

Mensen grijpen volgens hem vaak naar de vreemdste zelfhulpmiddelen, terwijl er in veel gevallen gemakkelijk iets aan te doen is. "Mensen met een slechte adem zijn vaak enorm geïsoleerd", zegt Winkel. "Ze hebben het gevoel dat anderen ze al op vijf meter afstand kunnen ruiken. Ze durven geen handen te schudden, laat staan een zoen geven. Slechte adem kan een reden zijn dat ze niet werken of geen partner hebben. Ze zitten vaak huilend bij mij in de stoel."

Er rust nog altuijd een taboe op slechte adem, meent Winkel. Mensen durven elkaar er niet op aan te spreken, waardoor het ook niet goed bekend is dat er in veel gevallen betrekkelijk eenvoudig iets aan te doen is. Inmiddels is bekend dat er drie plaatsen zijn waar de slechte adem vandaag komt. De mond (tong en tandvlees), het KNO-gebied (neus, keel, oor) of de longen.

De onderzoeker maakt zich kwaad over alle nutteloze middeltjes en onderzoeken die mensen krijgen voorgeschoteld uit commerciële overwegingen of onwetendheid. "Roze of groene middeltjes op basis van mint. Daarmee verandert de smaak van mensen en denken ze dat het helpt. Of kauwgom voor een frisse adem: dat is een misvatting."

Bron: zibb.nl

Lees ook:Hoe zeker ben jij over je adem?
Lees ook:‘Groene thee goed tegen slechte adem’
Lees ook:Middeltjes tegen ochtendmisselijkheid helpen niet
Lees ook:Mijn adem was nog nooit zo fris
Lees ook:Mondhygiëne Nederlanders mag beter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>