Last van spataderen?

Drie Limburgse ziekenhuizen zijn gestart met een omvangrijk onderzoek naar de behandeling van de grote spataderen. Dermatologen en chirurgen willen met de zogeheten FOAM-studie te weten komen welke behandeling het beste is om spataderen op korte en op lange termijn te bestrijden.

De deelnemende patiënten worden geopereerd (50% kans) of behandeld met echosclerocompressie-therapie (50 % kans). Daarnaast onderzoekt men welke aanpak de patiënt als prettiger ervaart. Behalve naar de ingreep zelf, kijkt men ondermeer ook naar de nazorg en het effect op de van tevoren aanwezige klachten.

De uitkomst van de studie zal van invloed zijn op de behandeling van de spataderen in de toekomst en helpt de ontwikkeling voor spataderzorg up to date houden. Aan het onderzoek doen mee: het academisch ziekenhuis Maastricht, het Laurentiusziekenhuis te Roermond en het Atrium Medisch Centrum te Heerlen.

Afwijkingen aan de beenaderen (varices) komen veelvuldig voor; men spreekt dan ook met recht van een volksziekte. Met het ouder worden krijgen steeds meer mensen in meer of mindere mate last van spataderen. Een spatader is elke abnormale verwijding van een ader. Vaak uit zich dit in zichtbare aders aan de benen die boven het niveau van de huid komen te liggen. 

In sommige gevallen ervaren patiënten geen klachten, maar vindt men ze wel storend of lelijk.  Als de spataderen klachten geven is dat meestal in de vorm van een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. In de loop van de dag kunnen de onderbenen dikker worden. Vaak leggen mensen met spataderen dan hun benen omhoog voor vermindering van de klachten. 

Er bestaan verschillende manieren om spataderen te behandelen. De kleine zichtbare aderen worden voornamelijk weggespoten met behulp van een speciale vloeistof (scleroseren). De standaardbehandeling van grote spataderen is voornamelijk operatieve verwijdering via een klein sneetje in de lies.

De ader wordt dan opgezocht en in een keer met behulp van een 'stripper' verwijderd. Het lichaam hoeft in dit geval de ader niet zelf 'op te ruimen'. Het maximale resultaat is dus meteen na de operatie bereikt. Deze ingreep vindt voornamelijk  plaats met behulp van een ruggenprik en soms onder narcose.

Sinds enkele jaren kunnen grote spataderen ook worden weggespoten. Deze techniek staat bekend onder de naam 'echosclerocompressie-therapie': met behulp van een echoapparaat wordt de zieke ader opgespoord en wordt er een etsende vloeistof (sclerosans) ingespoten via een naald. Dit geeft een kleine ontstekingsreactie aan de binnenkant van de vaatwand, waardoor de twee vaatwanden aan elkaar groeien zodat er geen bloed doorheen kan stromen. Na enige tijd ruimt het lichaam het vat vanzelf op. Deze echosclerocompressietherapie kan de patiënt zonder narcose ondergaan.

 
Wil je deelnemen aan het onderzoek, vraag dan bij je huisarts om meer informatie of neem contact op met een van de drie deelnemende centra:

academisch ziekenhuis Maastricht,
polikliniek dermatologie of chirurgie: 043-3875000/ 3874900 

Laurentius-ziekenhuis te Roermond,
polikliniek dermatologie of chirurgie: 0475-382605/ 382008

Atrium Medisch Centrum te Heerlen,
polikliniek dermatologie: 045-5767505.

 

Lees ook:Nieuwe methode van spataderbehandeling
Lees ook:Erasmus MC verwijdert spataderen met stoom
Lees ook:Spataderen, en dan?
Lees ook:Aan dood ontsnapt na laserbehandeling
Lees ook:VU opent polikliniek voor vage klachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>