Fysiotherapie vermindert scheve babyhoofdjes

Leg baby's, onder toezicht, eerder, vaker en langer op hun zij of buik om scheefgegroeide hoofdjes te voorkomen. Dat is het advies van kinderfysiotherapeut Leo van Vlimmeren die dinsdag promoveert aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC).

Uit zijn onderzoek blijkt dat kinderfysiotherapie bij baby's de kans op een scheef hoofdje vermindert. Dat heeft het UMC donderdag laten weten. Kinderfysiotherapie bestaat uit positionerings-, hanterings- en oefenadviezen aan de ouders.

De scheve hoofdjes ontstaan doordat ouders hun kindje op de rug te slapen leggen als voorzorgsmaatregel tegen wiegendood. Niet alleen het hoofdje wordt aan een kant plat, ook de positie van de oren verschuift en het gezichtje groeit scheef.

Het is volgens Van Vlimmeren niet aangetoond dat een scheef hoofdje problemen veroorzaakt bij de ontwikkeling van de hersenen. Volgens de onderzoeker bestaat de angst bij ouders dat hun kind zal worden gepest.

Van Vlimmeren volgde 400 baby's vanaf hun geboorte tot de leeftijd van een jaar. Op de leeftijd van zeven weken hadden 65 baby's een voorkeurshouding, met daardoor een grotere kans op een scheef hoofdje. De helft van deze baby's kreeg kinderfysiotherapie en had op de leeftijd van zes en twaalf maanden een minder scheef hoofd dan de niet-behandelde baby's.

Bron: trouw.nl 

Lees ook:‘Baby moet vaker op de buik liggen’
Lees ook:Baby’s kruipen niet genoeg
Lees ook:Na vroeggeboorte meer kans op gedragsproblemen
Lees ook:Nederlandse baby’s hebben meer lol
Lees ook:Baby kan al met 3 maanden emoties ‘horen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>