Zijn de pokken weer terug?


Er zijn aanwijzingen dat de pokken – die in 1997 officieel uitgeroeid werd verklaard – weer terug zijn. De wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoekt momenteel berichten over een uitbraak van de besmettelijke ziekte in het oosten van Uganda.

Eerdere meldingen over het opnieuw opduiken van pokken in Afrika bleken vals alarm. Toen ging het om waterpokken. De nieuwe berichten worden door de WHO uiterst serieus genomen.

De pokken was eeuwenlang een van de meest gevreesde infectieziektes. In de eerste tachtig jaar van de 20ste eeuw eiste het virus naar schatting nog 300 à 500 miljoen doden.

Dankzij een wereldwijd vaccinatieprogramma is de ziekte uitgeroeid. Het laatste geval van pokken was in 1979 in Somalië. Een jaar later was er nog één geval in een laboratorium in Engeland.

Pokken was (of is) daarmee de eerste en tot op heden enige ziekte die door de moderne wetenschap is uitgeroeid. Wel wordt het virus nog in enkele laboratoria bewaard.

Bron: De Morgen

Lees ook:WHO: Pokken in Uganda waarschijnlijk toch waterpokken
Lees ook:Medicijn kan chronische hepatitis B genezen
Lees ook:1 december: Wereld Aids Dag
Lees ook:Mexicaanse griep eist wereldwijd bijna 1800 dodelijke slachtoffers
Lees ook:Kanker eist 7,6 miljoen levens in 2007

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>