Bloedtest voorspelt menopauze heel nauwkeurig

De laatste tijd verschijnen er veel berichten over bloedtesten en wat ze allemaal voor ons kunnen betekenen. We kunnen ze – als het meezit – in de toekomst gebruiken om  multiple sclerose (MS) te voorspellen, diabetes, kanker en binnenkort de menopauze (de laatste menstruatie van een vrouw). Wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld die vrij nauwkeurig kan voorspellen of de menopauze eraan komt.

De European Society of Human Reproduction and Embryology bracht zondag de resultaten van het onderzoek naar buiten. De test meet de concentratie van het Anti-Müllers Hormoon (AMH) in het bloed. Dat hormoon speelt een rol bij het maken van follikels, waar de eicellen van de vrouw uit voortkomen.

Hoe hoger de concentratie van dit hormoon bij vrouwen onder de 45 jaar, hoe groter de kans dat zij in een vervroegde overgang terechtkomen. De overgang is de periode waarin een vrouw haar vruchtbaarheid verliest en duurt zo’n 5 tot 10 jaar.

Nederlandse vrouwen hebben gemiddeld rond de 51 jaar hun laatste menstruatie, de menopauze genoemd. Er is officieel sprake van de menopauze als de menstruatie langer dan één jaar uitblijft.

Met de bloedtest kan de menopauze vrij nauwkeurig berekend worden. De onderzoekers zaten er gemiddeld 4 maanden naast.

Bron: nu.nl

Lees ook:Vier genen voorspellen begin van de overgang
Lees ook:Hormoon voorspelt begin overgang
Lees ook:Leefstijl heeft invloed op start overgang
Lees ook:‘Vrouwen onderschatten kans op hart- en vaatziekten’
Lees ook:Risicofactoren voor hartklachten kunnen menopauze vervroegen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bloedtest voorspelt menopauze heel nauwkeurig

  1. Pingback: Vier genen voorspellen begin van de overgang | Gezondheid

  2. Overgang symptomen

    Ik ben zeer geintereseerd over het voorspellen van mijn menopauze. Ik hoor steeds meer en meer er over dat het mogelijk is om je menopauze te voorspellen. Kan ik hier gewoon voor naar de dokter gaan? op die manier kan ik me namelijk veel beter voorbereiden op mijn menopauze en kan ik mijn overgang symptomen beter herkennen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>