Is blauwalg de zonnebrand van de toekomst?

Bij het woord blauwalg gaan er vooral alarmbellen rinkelen. Het betekent dat je in zwemplassen waar de bacterie huist voorlopig even niet mag zwemmen. Maar wat schept mijn verbazing bij het lezen van de Sp!ts vanochtend? Er zijn wetenschappers die in blauwalg mogelijk de zonnebrandcrème van de toekomst zien!

In periodes van warm weer wordt er vaak gewaarschuwd voor blauwalg in zwemplassen. Blauwalgen – te herkennen aan groene of blauwe slierten of slijmerige proppen in het water – kunnen giftige stoffen producerend die schadelijk zijn voor mensen en dieren.

Bij inname via de mond kun je last krijgen van hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen.

Blauwalg is afhankelijk is van zonlicht om te kunnen leven. Net als mensen moet het zichzelf beschermen tegen UV-straling. Wetenschappers van Harvard hebben nu ontdekt er in blauwalg genen en enzymen zitten die UV-beschermende moleculen produceren. Die dienen als een soort beschermingsschildjes tegen de schadelijke invloeden van de zon.   

Volgens de wetenschappers is de ontwikkeling van zonnebrandcrème op biologische basis de volgende stap. Overigens wordt blauwalg ook al in sommige cosmeticaproducten gebruikt.

Bron: Sp!ts

Lees ook:Genen spelen rol bij overgevoeligheid voor zonlicht
Lees ook:Zon ook bij bewolking slecht voor ogen
Lees ook:‘Gebruik van zonnebrandcrèmes veroorzaakt kanker’
Lees ook:Meer risico op huidkanker door lipgloss
Lees ook:Wat weet jij over een koortslip?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>