‘Van te veel gezond eten word je dik’

Professor Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer, heeft vorige week afscheid genomen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Katan zou Katan niet zijn als hij dat met een treffende uitspraak deed. En wel: ‘Van te veel gezond eten word je dik’.  Denk daar maar eens over na!

Er lijkt een tegenstrijdigheid in te zitten, maar niets is minder waar. Volgens Katan wordt er te veel gewezen op specifieke voedingsstoffen die goed voor de gezondheid zouden zijn. Maar feit is dat we niet precies weten welke stoffen gezond voor ons zijn. Groente, fruit, vette vis. Het is allemaal goed voor ons. Maar door welk specifiek stofje komt dat? Dat weten we vaak niet.

Vaak worden vet of koolhydraten als boosdoener gezien voor overgewicht, geeft Katan aan. Volgens hem ligt het aan iets anders. ‘Mensen eten te veel doordat voedsel tegenwoordig lekker en goedkoop is en gemakkelijk te krijgen. Daardoor krijgen ze te veel calorieën binnen. Met de samenstelling van het eten heeft dat weinig te maken. Gezond eten levert ook calorieën, en van te veel gezond eten word je ook dik.’

Dat betekent niet dat het allemaal niets meer uitmaakt en dat je net zo goed ongezond kunt eten. Want van ongezond eten speelt nog altijd een grote rol bij het ontwikkelen van ziektes. Bovendien zorgt het ervoor dat je sneller aan je maximum aantal calorieën zit dan met gezond voedsel. ‘Gezond’ heeft dus altijd de voorkeur.

Maar ook voor gezond eten geldt dus: te veel is nooit goed!

Bron: VU

Lees ook:Versterkt pleidooi vóór de oliebol
Lees ook:‘Gezonde’ Mars is te mooi om waar te zijn
Lees ook:‘Te veel fruit maakt dik’
Lees ook:Activia draagt niet bij aan betere stoelgang
Lees ook:Gezond eten mist de funfactor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>