‘Cranberrysap voorkomt geen blaasontsteking’

Er zijn geen bewijzen dat het drinken van cranberrysap kan voorkomen dat een blaasontsteking terugkeert. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Universiteit van Michigan onder ruim 300 studentes.

Eerdere onderzoeken leken er wel op te wijzen dat cranberry’s urineweginfecties, waarvan de blaasontsteking de bekendste is, kunnen voorkomen.

Volgens de Amerikanen zijn die onderzoeken niet juist uitgevoerd of werden ze niet geblindeerd gedaan. Dat betekent dat de deelnemers aan het onderzoek weten dat ze cranberrysap drinken, wat de onderzoeksresultaten kan beïnvloeden.

In het Amerikaanse onderzoek werden 319 studentes met een acute urineweginfectie gevolgd tot zij een tweede infectie kregen, of gedurende 6 maanden. De ene helft van de studentes dronk dagelijks 2 maal 240 milliliter cranberrysap, de andere helft dronk placebosap.

Gemiddeld kreeg 17% van de vrouwen een nieuwe urineweginfectie. In de cranberrygroep was dat 20% , in de andere groep 14%.

Dat de vrouwen die een placebodrankje kregen, veel minder vaak een terugkerende urineweginfectie hadden dan verwacht, kan volgens de onderzoekers mogelijk verklaard worden door het feit dat er vitamine C in zat. Net als in cranberrysap overigens.

Ook is het mogelijk dat de urinedoorstroming door het vele drinken was verbeterd, waardoor bacteriën minder kans hebben om te groeien.

Bron: NTVG

Lees ook:Vrouwen met chronische blaasontsteking gezocht
Lees ook:Vrouwen kleden zich anders tijdens de ovulatie
Lees ook:Blaasontsteking blijft goed te behandelen met antibiotica
Lees ook:‘Beetje alcohol tijdens zwangerschap kan geen kwaad’
Lees ook:‘Te vaak antibiotica bij blaasontsteking’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Cranberrysap voorkomt geen blaasontsteking’

  1. Jannet van Kampen

    Ik had per jaar 8 ä10 x blaasontsteking en heb ter bestrijding heel veel antibiotica geslikt waardoor ik heel veel last van bijwerkingen had. Ook moest ik sinapauze gebruiken.
    Sinds ik dagelijks een Cranberry capsule slik ben ik verlost van blaasontstekingen. Ik blijf hier beslist mee doorgaan het is een onschuldig preventief.

    Jannet

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>