Met keizersnede meer kans op overgewicht

Kinderen die met een keizersnede ter wereld komen, hebben later meer kans op overgewicht. Die conclusie trekken Braziliaanse onderzoekers na het bestuderen van de gegevens van 2000 jongeren tussen 23 en 25 jaar. Zij ontdekten dat 15% van de kinderen die na met keizersnede was geboren te obesitas had, tegen 10% van de jongeren die op natuurlijke wijze op de wereld waren gezet.

Hoe dit te verklaren is? Overgewicht is deels genetisch bepaald; dikke moeders hebben meer kans op een dik kind. En overgewicht tijdens de zwangerschap leidt weer vaker tot een keizersnede.

Maar de onderzoekers denken dat er nog iets anders speelt. ‘Bij een natuurlijke bevalling worden baby’s blootgesteld aan bepaalde bacteriën in het geboortekanaal, waardoor hun metabolisme sneller slechte bacteriën kan afweren en zo het gewicht onder controle kan houden’, legt onderzoekster Helena Goldani uit.

Mensen met overgewicht hebben over het algemeen minder van deze goede bacteriën in hun verteringssysteem, waardoor ze mogelijk minder calorieën verbranden en meer vet opslaan. Goldani benadrukt dat dit niet betekent dat een keizersnede overgewicht veroorzaakt.

Er is echter ook kritiek op de studie. Zo hebben de onderzoekers niet gekeken naar het lichaamsgewicht van de moeder. Ook wijzen critici erop dat vrouwen na een keizersnede minder vaak borstvoeding geven, omdat de voeding moeilijker op gang komt dan bij een natuurlijke bevalling. Ook dit kan de kans op overgewicht vergroten.

Al met al lijkt het erop dat er geen direct verband is tussen een keizersnede en overgewicht, maar dat de factoren die leiden tot een keizersnede ook de factoren zijn die de kans op overgewicht beïnvloeden.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Keizersnede verhoogt risico op dik kind
Lees ook:Keizersnede verhoogt risico op astma
Lees ook:‘Kinderen met keizersnede hebben meer kans op overgewicht’
Lees ook:Natuurlijke geboorte schept band moeder en kind
Lees ook:Babysterfte door geplande keizersnede hoog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>