Nederlandse EHEC-bacterie is onbekend

De EHEC-bacterie die vorige week op Nederlandse rodebietenspruiten werd gevonden, is onbekend in ons land. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de besmette monsters opgestuurd naar gespecialiseerde laboratoria in Italië en Denemarken om te achterhalen om wat voor variant van de darmbacterie het gaat.

De analyse van de monsters kan enkele weken in beslag nemen. Het is niet bekend hoe ziekteverwekkend de gevonden stam is. Voor zover bekend is er in Nederland niemand ziek van geworden.

De bacterie werd vorige week aangetroffen bij twee telers van kiemgroenten in Kerkdriel en Langedijk. Al snel was duidelijk dat het niet om de gevaarlijke EHEC-bacterie ging die de afgelopen weken in Duitsland al 38 levens heeft geëist en zeker 3300 mensen ziek heeft gemaakt.

Bron: nVWA

Lees ook:Geen EHEC-bacterie in Nederlandse komkommers
Lees ook:Minister: pas op met rauwe kiemgroenten
Lees ook:Opnieuw EHEC aangetroffen bij Nederlandse teler
Lees ook:EHEC-bacterie gevaarlijker dan gedacht
Lees ook:Voedingscentrum: taugé in Nederland is veilig

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederlandse EHEC-bacterie is onbekend

  1. Brandon John

    EHEC is gewoon weer een angstzaaiend gebeuren. waarschijnlijk heeft de kwade stam die voor doden zorgt gerelateerd aan vlees dus mensen eet gewoon de 2 ons groenten lekker biologisch blijven eten. we moeten er met zijn allen voor zorgen dat er gewoon geen pesticiden en kunstmesten worden gebruikt. hierdoor evolueren schimmels en bacterien tot iets wat tot een ramp kan uitgroeien…….

      /   Reply  / 
  2. A. Oppenheim

    Im Erlenbach, in der Nähe von Frankfurt am Main, wurde das gefährliche EHEC Bakterium vom Typ 0104 H4 entdeckt
    Foto: dpa
    17.06.2011 — 21:15 Uhr
    Berlin – Der Killer-Keim EHEC O104:H4, der bisher nur auf Sprossen gefunden wurde – jetzt entdeckten ihn Forscher in einem Bach in Hessen!
    EHEC

    Dit bericht staat vandaag in een aantal Duitse kranten ( deze is het de Bild Zeitung) Dus: voorzichtig met groente en vruchten die besproeid zijn met slootwater of met niet gesteriliseerde mest. Dáár zitten die kiemen in en daardoor besmetten de boeren hun tuinbouwproducten.
    Helaas… het is niet anders en eigenlijk heel logisch. Zo logisch dat ook politici en medisch geschoolde beroepskrachten het moeten kunnen begrijpen en eerlijk vertellen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>