Doorbraak in de strijd tegen griep

Wetenschappers van de universiteit van Wageningen zijn erin geslaagd een antilichaam te isoleren dat werkzaam is tegen de gevaarlijkste griepvirussen, zoals tegen de vogelgriep.

Daarmee is de komst van een universeel griepvaccin een stapje dichterbij gekomen. Griepvirussen muteren erg snel waardoor de vaccins vaak moeten worden aangepast om werkzaam te blijven.

Vooral bij ouderen en kinderen, groepen die een zwakkere weerstand hebben dan gezonde volwassenen, ligt griep op de loer. Het nieuwe gevonden antilichaam schakelt griepvirussen echter direct uit.

Het vaccin is echter niet altijd effectief bij mensen met een zwakkere afweer, zoals kinderen en ouderen, omdat hun immuunsysteem onvoldoende afweerstoffen aanmaakt. Juist die groep is geholpen met het nieuwe antilichaam tegen het influenzavirus omdat dit het virus direct uitschakelt. Hiermee hebben onderzoekers een belangrijke slag gewonnen in de strijd tegen griep.

Ondanks de veelbelovende resultaten zal het nog zeker 3 tot 4 jaar duren voordat het middel daadwerkelijk op de markt komt. ‘Binnenkort gaan we een experiment met de eerste vrijwilligers doen, dan is er nog een heel traject af te leggen voordat het op grote schaal gebruikt mag worden’, aldus Lisette Cornelissen, een van de onderzoekers.

Bron: WUR

 

Lees ook:Japanse onderzoekers ontdekken meer resistente griepvirussen
Lees ook:Nieuwe ontdekking brengt aidsvaccin dichterbij
Lees ook:Geen griepprik voor zwangere vrouw
Lees ook:Nog geen griepepidemie in Nederland
Lees ook:Belgisch griepvaccin vervangt misschien jaarlijkse prik

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Doorbraak in de strijd tegen griep

  1. john

    Vaccins zijn gevaarlijk want ze beschadigen het immuunsysteem blijvend en vergroten de kans op autisme. Daarnaast zijn ze verouderd want onnodig door de algemeen verbeterde hygiëne. Een griep doorstaan helpt de gezondheid omdat het immuunsysteem, door het opruimen van het virus, anti-stoffen aanmaakt. Vitamine C erbij inzetten kan het ziekteproces versnellen, het is goedkoop en kent geen bijwerkingen.

      /   Reply  / 
  2. Leroy Meurs

    Voldoet u aan de normen van een gezond beweeggedrag? Kom er nu achter door deel te nemen aan het Nationaal Beweeg Onderzoek op http://www.schijfvandrie.nl

    Vanaf oktober 2011 start het Nationale Beweeg Onderzoek. Het geeft de mogelijkheid om te achterhalen hoe gezond iemand beweegt, en of iemand voldoet aan de normen voor gezond beweeggedrag. Het onderzoek neemt maar 5 minuten in beslag. En je krijgt er veel voor terug!
    De uitslag van het onderzoek krijgt elke deelnemer via een persoonlijke email, met daarin ook tips en adviezen om het beweeggedrag te verbeteren! Daarnaast kan elke deelnemer kosteloos deelnemen aan een persoonlijk leefstijlprogramma. Hierdoor kunnen de deelnemers niet alleen meer leren over gezond bewegen, maar ook actief aan de slag gaan met de tips en adviezen via een persoonlijk beweegplan!

    Wilt u weten hoeveel, en hoe u moet bewegen per week om minder risico te lopen op allerlei ziekten en aandoeningen? Bezoek de website http://www.schijfvandrie.nl voor meer informatie en het inschrijven voor het Nationaal Beweeg Onderzoek.

      /   Reply  / 
  3. youtube downloaden

    Ik hoorde hier ook iets over op de radio. Een goed alternatief als ik het zo lees.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>