Vitaminepillen verhogen sterftekans oudere vrouwen

‘Baat het niet, schaadt het niet’ gaat in het geval van vitaminesupplementen zeker niet altijd op. In sommige gevallen kan het slikken van extra vitaminen en mineralen zelfs gevaarlijk zijn. Uit een onderzoek onder 38.000 Amerikaans oudere vrouwen blijkt dat de kans op overlijden toeneemt.

De vrouwen – tussen de 50 en 70 jaar – aten over het algemeen gezond, maar slikten toch extra voedingssupplementen zoals multivitaminen, vitamine B6, foliumzuur, zink, ijzer en magnesium. Vooral bij ijzersupplementen nam de sterftekans met 2,4% toe. Hoe meer ijzer ze extra innamen, hoe hoger het percentage. Calcium was de enige uitzondering: dat had juist een verlagend effect op de sterfte.

De onderzoekers benadrukken dat hun onderzoek is gebaseerd op de door de vrouwen zelfgerapporteerde inname van vitaminen en mineralen in de afgelopen 20 jaar. Bij dergelijke methoden kun je altijd vraagtekens zetten bij de betrouwbaarheid. Bovendien is geen rekening gehouden met factoren zoals de psychische gezondheid van de vrouwen, die mogelijk van invloed zijn geweest op de resultaten.

Toch adviseren de onderzoekers om alleen extra vitaminen en mineralen te slikken als je een duidelijk tekort hebt of – bijvoorbeeld in het geval van calcium – op doktersadvies. Zomaar slikken, kan averechts werken.

Het advies aan ouderen om extra vitamine D te slikken blijft wel gewoon van kracht.

Bron: BBC

 

Lees ook:Zwanger? Slik IJzer!
Lees ook:Calcium en ijzer verhogen risico longkanker
Lees ook:Krijgt jouw kind voldoende Vitamine D binnen?
Lees ook:Extra ijzer niet nuttig voor meeste zwangere vrouwen
Lees ook:Pubers krijgen te weinig vitaminen binnen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vitaminepillen verhogen sterftekans oudere vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>