Minister Schippers houdt ‘euthanasieteams’ niet tegen

Minister Schippers van Volksgezondheid zal de komst van ambulante teams die mensen thuis helpen bij zelfdoding of euthanasie niet tegenhouden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) maakte onlangs bekend niet alleen te willen starten met een levenseindekliniek, maar ook met ambulante teams voor mensen die liever thuis willen sterven.

De minister ziet het liefst dat een verzoek om levensbeëindiging en het proces om dit verzoek te onderzoeken, plaatsvindt binnen de bestaande arts-patiëntrelatie. ‘Immers deze arts heeft inzicht in de gehele situatie van de patiënt en is bekend met zijn of haar achtergrond. Naar mijn mening moet de aandacht daarom met name uitgaan naar het verder verbeteren van die communicatie tussen de arts en de patiënt als het gaat om een verzoek om levensbeëindiging.’

Maar als dat patiënt het wil, dan moet de arts hem of haar naar een ambulant team of kliniek kunnen doorverwijzen. Waarbij het weer niet zo mag zijn dat het het bestaan van een levenseindekliniek of ambulant team er toe leidt dat artsen bij een verzoek om levensbeëindiging eerder geneigd zijn door te verwijzen naar een dergelijke kliniek of team, schrijft de minister.

Schippers wijst erop dat artsen die de euthanasie of de hulp bij zelfdoding uitvoeren zich moeten houden aan de zorgvuldigheidseisen die gelden bij euthanasie. De locatie, thuis, in een ziekenhuis of in een kliniek, is daarbij niet van belang.

Bron: Ministerie van VWS

Lees ook:Aantal meldingen euthanasie stijgt met 19%
Lees ook:Flinke toeloop bij Levenseindekliniek
Lees ook:Levenseindekliniek start 1 maart
Lees ook:Aantal gevallen euthanasie daalt fors
Lees ook:Els Borst wil euthanasie kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>