Risico Schmallenbergvirus voor mensen lijkt klein

De kans lijkt klein dat het mysterieuze Schmallenbergvirus dat onder Nederlandse lammeren is aangetroffen, schadelijk is voor de gezondheid van mensen. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) krijgt sinds begin december meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. Op 15 december 2011 werd het virus aangetroffen in de hersenen van twee lammeren van hetzelfde bedrijf.

Het virus is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november onder runderen werd aangetroffen. Zowel koeien als schapen kunnen ziek worden van dit virus.

Uit een eerste onderzoek van het RIVM, het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt dat overdracht van dit virus naar de mens tot nu toe niet is aangetoond.

Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus dat via insecten (knutten) wordt overgedragen van dier op dier. Het virus hoort bij een groep virussen waarvan sommige infecties kunnen veroorzaken bij mensen. Op basis van de gegevens die op dit moment beschikbaar zijn, denkt het RIVM dat de kans op infectie van mensen met het Schmallenbergvirus buitengewoon gering is.

Het RIVM, het CVI en de GD houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Bij contact met dieren worden de gebruikelijke hygiënemaatregelen aangeraden (handen wassen met zeep).

Bron: RIVM


Later vandaag: vragen en antwoorden over het Schmallenbergvirus

Lees ook:Meer dan 100 bedrijven besmet met Schmallenbergvirus
Lees ook:Onderzoek naar Schmallenbergvirus bij mensen
Lees ook:Schmallenbergvirus niet bij mensen aangetroffen
Lees ook:Vragen en antwoorden over het Schmallenbergvirus
Lees ook:Schmallenbergvirus breidt zich uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>