Vuurwerk maakt steeds minder slachtoffers

Het aantal vuurwerkslachtoffers is dit jaar opnieuw gedaald. Tijdens de jaarwisseling lieten 670 mensen zich behandelen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis, zo meldt de stichting Consument en Veiligheid. Dat is 5% minder dan bij de vorige jaarwisseling. Bovendien vielen er dit jaar geen dodelijke slachtoffers.

Daarmee lijkt de daling een trend: in vier jaar tijd daalde het aantal in ziekenhuizen behandelde vuurwerkslachtoffers gedaald met 40%.

Ook het aantal ernstige letsels nam af, maar blijft volgens Consument en Veiligheid toch hoog. Van de vuurwerkslachtoffers is 14% in een ziekenhuis opgenomen. Van alle slachtoffers heeft circa 3 op de 10 oogletsel opgelopen en 22% letsel aan het gezicht.

De meeste vuurwerkslachtoffers (58%) zijn tussen de 10-30 jaar oud. Bij circa 1 op de 5 de slachtoffers is het letsel veroorzaakt door zwaar professioneel vuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbommen. Iets minder dan de helft van de slachtoffers werd geraakt door andermans vuurwerk. Het merendeel van de slachtoffers weet niet of het letsel is veroorzaakt door zwaar professioneel vuurwerk of dat het consumentenvuurwerk is geweest.

Om de veiligheid rond de vuurwerktraditie te verbeteren, adviseert Consument en Veiligheid de aanpak van dit jaar te continueren. Deze richtte zich primair op het ontmoedigen van het afsteken van zwaar professioneel knalvuurwerk en van zelfgemaakte vuurwerkbommen. Dit soort vuurwerkprojectielen is niet alleen betrokken bij de meest ernstige vuurwerkletsels, maar zorgen bovendien voor overlast, schade en van toenemende afkeer bij mensen jegens de vuurwerktraditie.

Verder adviseren ze gemeenten en provincies door te gaan met het organiseren van spectaculaire vuurwerkshows door professionals als alternatief om jaarwisselingen anders te vieren. ‘En het blijft belangrijk, gezien het hoge aandeel oogletsel, om mensen te stimuleren een vuurwerkbril te dragen.’

Bron: Consument en Veiligheid 

Lees ook:Meer vuurwerkslachtoffers in ziekenhuizen
Lees ook:Is het aantal vuurwerkslachtoffers nou gedaald of gestegen?
Lees ook:Aantal vuurwerkslachtoffers stijgt nog elk jaar
Lees ook:Plastisch chirurgen: aantal vuurwerkslachtoffers daalt licht
Lees ook:Zien wij elkaar nog in het nieuwe jaar?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Vuurwerk maakt steeds minder slachtoffers

  1. Peter

    En toch willen ze het verbieden

      /   Reply  / 
    1. Erwin

      Gek he als er nog steeds 670 mensen naar de spoedeisende hulp moeten? Als het nou allemaal je eigen verantwoordelijkheid was dan is het nog tot daaraantoe. Maar vaak is het door onverantwoordelijk gedrag van anderen waardoor sommige mensen voor het leven getekend worden. Gek he dat ze het dan willen verbieden?

        /   Reply  / 
  2. Professioneel Vuurwerk

    Professioneel vuurwerk kan inderdaad als een uitstekende oplossing worden gezien. Met de huidige technieken is veiligheid optimaal gewaarborgd en bovendien kan er door bundeling een spectaculaire vuurwerkshow worden neergezet. Veiliger, mooier en spectaculairder zijn de absolute winstpunten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>