KNMG wil onderzoek naar ouderen met sterfwens

Artsenorganisatie KNMG wil dat de Tweede Kamer onderzoek doet naar de aard en omvang van de problematiek van ouderen met een stervenswens. Volgende week behandelt de Kamer het initiatiefwetsvoorstel van het burgerinitiatief Uit Vrije Wil. Dat wil 70-plussers het recht geven om hun leven te beëindigen op een humane manier wanneer zij dit voltooid vinden.

De KNMG vindt het essentieel dat een onderzoek de basis legt voor deze maatschappelijke discussie. Dit is destijds ook gebeurd bij de totstandkoming van de euthanasiewet. Op dit moment weet niemand om hoeveel mensen het gaat, welke problemen ze hebben en aan welke oplossing ze zelf denken. Een grondig onderzoek moet antwoord geven op deze vragen.

Het huidige wetsinitiatief van Uit Vrije Wil, waarbij geen sprake hoeft te zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, kent in de ogen van de KNMG als belangrijkste probleem dat het de euthanasiewet zou uithollen. De transparantie en zorgvuldigheid van de euthanasiewet zou daarmee verloren gaan.

Ook de toets of er geen andere mogelijkheden zijn dan de dood zou in het gedrang kunnen komen. De KNMG benadrukt dat de euthanasiewet meer ruimte voor ouderen met een stervenswens biedt dan vaak wordt gedacht.

Bron: KNMG

Lees ook:‘Baby met open rug lijdt geen ondraaglijke pijn’
Lees ook:Bijna 50.000 mensen steunen hulp bij zelfdoding
Lees ook:Arts wil niet verplicht aan euthanasie meewerken
Lees ook:Els Borst wil euthanasie kinderen
Lees ook:‘Nederland klaar voor levenseindekliniek’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>