Huisarts ziet minder opvliegers

Meer dan de helft van de vrouwen in de overgang heeft last van klachten als opvliegers en vaginale droogte. Maar ze gaan er steeds minder vaak mee naar de huisarts, blijkt uit onderzoek.

Het aantal vrouwen dat vanwege overgangsklachten de huisarts raadpleegt is tussen 2003 en 2010 bijna gehalveerd, schrijven onderzoekers van het Nivel in Huisarts & Wetenschap. In 2003 bezochten hiervoor 30 per 1000 vrouwen tussen de 45 en 65 jaar de huisarts, in 2010 waren dat er nog 17.

Een vergelijkbare afname is te zien bij oudere vrouwen. Jongere vrouwen bezochten de huisarts niet minder. Nivel-programmaleider Joke Korevaar: ‘Deze scherpe daling kan verband houden met publicaties over de bijwerkingen van hormoontherapie, zoals een verhoogd risico op trombose of borstkanker. Misschien zijn artsen en patiënten terughoudender geworden met hormoontherapie en bezoeken hierdoor ook minder vrouwen de huisarts vanwege overgangsklachten.’
 
Gemiddeld schrijven huisartsen aan een vrouw met overgangsklachten twee tot drie recepten per jaar uit. Dat veranderde niet tussen 2003 en 2010. Er komen dus minder vrouwen met overgangsklachten bij de huisarts, maar de vrouwen die komen krijgen even vaak een recept.

Wel schrijven huisartsen andere middelen voor. Het aantal recepten voor hormoontherapie halveerde van 25 tot 12%, maar het aantal voorschriften van clondine, een middel tegen hoge bloeddruk dat ook zou werken tegen opvliegers, verdubbelde van 10 tot 21%.

Volgens de recent herziene NHG-standaard is dit middel echter nauwelijks effectief tegen opvliegers. Tibolon, een ander middel tegen opvliegers, wordt door de jaren heen zo’n 8% voorgeschreven. Dit is wel bewezen effectief, maar de NHG ontraadt dit middel omdat het een verhoogd risico geeft op borst- en baarmoederhalskanker, en op een herseninfarct bij oudere vrouwen.

‘Huisartsen zullen hier een afweging maken’, verklaart Joke Korevaar. ‘Behandeling met medicijnen is niet altijd nodig bij overgangsklachten. Vaak volstaat voorlichting. Dat is ook een van de belangrijkste boodschappen van de herziene NHG-standaard.’

Het in de standaard aanbevolen middel estriol blijft door de jaren het meest voorgeschreven voor lokaal gebruik bij vaginale droogte.

Bron: Nivel

Lees ook:Stoppen met hormoontherapie voorkomt kanker
Lees ook:‘Soja helpt tegen opvliegers’
Lees ook:Meer patiënten vanwege soa naar de huisarts
Lees ook:Huisarts doet meer in minder tijd
Lees ook:Overgangsklachten vergroten kans op hart- en vaatziekten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>