‘Insecten eten is spannend, gezond en onvermijdelijk’

Insecten eten is niet alleen spannend, gezond of lekker, maar bijna onvermijdelijk. Dat vinden althans drie insectenspecialisten van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, en Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Zij schreven een boek met tientallen makkelijk te bereiden recepten. Mét insecten.

Het is een feit: vlees eten is niet erg goed voor het milieu. Het fokken van – vooral – varkens en koeien kost veel voer en veel landbouwgrond. Bovendien zorgen ze ook nog eens voor behoorlijk wat uitstoot van broeikasgassen.

Insecten vormen een prima alternatief, zeggen deskundigen. De voedingswaarde van insectenvlees is vergelijkbaar met die van gewoon vlees. Tegelijkertijd kost de productie van insecten wel vier keer minder voer dan voor een varken en 12 keer minder dan voor een rund.

En de uitstoot van broeikasgassen is bij de productie van insecten wel honderd keer lager dan bij een varken of rund. Insecten vormen dus een duurzame en economisch interessante oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk.

Maar insecten als eten is in Nederland nog geen alledaagse kost. Weinig mensen zal het water in de mond lopen bij het denken aan gebarbecuede palmkeverlarven, sprinkhanensalade of gefrituurde libellenlarven.

Het Insectenkookboek moet daar verandering in aanbrengen. Insecten voor menselijke consumptie zijn er genoeg, maar hoe maak je ze klaar? In het Insectenkookboek staan tientallen recepten, die makkelijk te bereiden zijn met overal verkrijgbare ingrediënten.

De recepten zijn van insectenkok Henk van Gurp, die al twintig jaar ervaring heeft met het smakelijk bereiden van insecten. Bovendien staat het boek vol met achtergrondinformatie over hoe insecten wereldwijd gegeten worden, en hoe duurzaam en gezond ze zijn.

Bron: WUR

Lees ook:Gezond eten is duurzaam
Lees ook:Nederlander gooit teveel eten weg
Lees ook:Minder sterfte door plantaardige voeding
Lees ook:Veilig eten tijdens kerst
Lees ook:Nederlanders eten minder vaak vlees

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Insecten eten is spannend, gezond en onvermijdelijk’

  1. anti ongezond

    insecten? gezond maar goor

      /   Reply  / 
  2. Insecten Eten

    Het is onvermijdelijk dat we wereldwijd aan de ‘fruit de terre’ gaan. Insecten eten is duurzaam! Lees meer op http://www.duurzaaminsecteneten.nl

    En daarbij het is nog lekker ook… Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes ;-)

      /   Reply  / 
  3. makkelijke recepten

    Insecten eten is niet iets wat me erg trekt moet ik eerlijk zeggen:)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>