Zorgpersoneel ziek van de stress

Werknemers in de zorg en het welzijnswerk gaan gebukt onder stress, veroorzaakt door de druk en agressie waaraan zij blootstaan. De gevolgen zijn groot: de helft van het werkgerelateerde ziekteverzuim is het gevolg van werkstress. De Inspectie SZW, voorheen bekend als de arbeidsinspectie, vindt het tijd voor actie.

De inspectie gaat vanaf deze maand controleren hoe zorg- en welzijnsinstellingen de werkdruk en te lange werktijden van hun medewerkers aanpakken. Ook bekijken inspecteurs of werkgevers hun mensen wel beschermen tegen agressie van patiënten en hun familieleden.

In de zorgsector werken ruim 1,2 miljoen mensen. Volgens de inspectie is het juist in deze sector, waar door de vergrijzing een personeelstekort dreigt, belangrijk dat de werknemers gezond blijven werken tot aan hun pensioen.

Voor 2012 en 2013 is het aanpakken van werkdruk het belangrijkste speerpunt voor de Inspectie SZW. De wet schrijft voor dat instellingen zelf nagaan of werkdruk de oorzaak is van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Bovendien zijn ze verplicht zo nodig maatregelen te treffen.

Ook moet de werkgever met de werknemers regelmatig bespreken of die maatregelen effect hebben. De Inspectie controleert of de instellingen hierin slagen. Doen ze dat niet, dan zal de inspectie optreden.

Bron: Rijksoverheid.nl

Lees ook:Driekwart verpleegkundigen denkt pensioen niet te halen
Lees ook:Serveersters hebben stress
Lees ook:Zorg verpleegtehuizen nog onder de maat
Lees ook:Ziekenhuis Spijkenisse nu onder volledig toezicht inspectie
Lees ook:Ook pesten zonder fysiek geweld laat sporen na

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>