Slechts 222 goedgekeurde gezondheidsclaims

Er komt een eind aan de wildgroei aan gezondheidsclaims op voedingsmiddelen. Ruim 6 jaar is de Europese Commissie bezig geweest met het beoordelen van de 4000 ingediende claims. Slechts 222 zijn er goedgekeurd. Nog eens 1600 andere zijn afgekeurd omdat ze niet bewezen zijn.

Voedingsmiddelenfabrikanten krijgen zes maanden de tijd om hun verpakkingen aan te passen. Vanaf december 2012 mogen de afgekeurde claims niet meer op verpakkingen, etiketten, websites en in advertenties worden gebruikt.

Voorbeelden van afgekeurde claims zijn die over het effect van bepaalde probiotica op het immuunsysteem, van glucosamine en haaienkraakbeen op gewrichten en van creatine op het uithoudingsvermogen.

De claims die zijn goedgekeurd gaan vooral over vitamines en mineralen. Een voorbeeld is: ‘Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten’ en ‘ALA draagt bij aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte in het bloed’. Er is ook nog een groep claims die nog niet zijn beoordeeld, die gaan over kruiden en ‘botanicals’, die vooral in voedingssupplementen worden toegepast.

De 222 goedgekeurde claims zijn te vinden in het EU Register on nutrition and health claims door te zoeken op ‘authorised’ en ’13(1) claims’.

Bron: EVMI

 

Lees ook:Opnieuw honderden voedingsclaims afgekeurd
Lees ook:De gezonde kanten van vitamine D
Lees ook:Extra calcium voorkomt geen gebroken botten
Lees ook:‘Superwortel’ bevat meer calcium
Lees ook:Strenge regels voor gezondheidsclaims op voeding

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Slechts 222 goedgekeurde gezondheidsclaims

  1. johan

    zo krijgen de farmacutische-en voedingsindustrie nog meer macht!!!!

    zo zie je maar weer dat geld het belangrijkste is,
    er mag niets aan PREVENTIE voor je gezondheid gedaan worden, want dan worden er geen medicijnen meer verkocht,en mogen er geen E-nummers meer de voeding, Aspartaam met 92 klachten, mag gewoon.
    er zijn dan teveel gezonde mensen,

    Het wordt ze te heet onder de voeten,

    Inf’; wat je niet mag weten over je gezondheid”
    “Wat de artsen je niet vertellen”
    “wat gebeurt er als je te weinig vet eet
    “Mary Enig
    “Gábor Lenkei
    “prof.dr Walter Hartenbach
    “Fontein.nl

      /   Reply  / 
  2. johan

    foutje, het moet zijn, Fontein.com
    als aanvulling nog, dr Gert Schuitemaker
    -Becelmythe

      /   Reply  / 
  3. Ton

    Maar vele medicijnen die nog niet goed gekeurd zijn, worden in versneld tempo op de markt gebracht!!??

    met als gevolg vele medicatie vergiftiging!! van de bijwerkingen, verkeerde-en onnodige medicatie, duizenden per jaar daardoor inhet ziekenhuis en dan nog degenen die overlijden,
    Over dit alles zwijgt de inspectie voor gezondheidszorg en de artsen en ziekenhuizen,dat wordt in de doofpot gedaan.
    En als men maar denkt dat er iets gezondheid is betreft voeding en vitaminen en mineralen en andere alternatieve gezondheieds claims, die in veel gevallen ook bewezen zijn,waarbij veel censuur is, dat mag men niet meer weten,
    Helemaal eens met bovenstaand en info, leve het GELD

    Leve het geld
    D

      /   Reply  / 
  4. Welmoed

    Een reden voor deze wetgeving is natuurlijk omdat er ontzettend veel misbruik wordt gemaakt van de goedgelovigheid van gewone mensen die vaak aan zware aandoeningen lijden en ten einde raad zijn. AOWers met kanker wordt schaamteloos het geld uit de zak geklopt bijvoorbeeld.
    Toevallig kwam ik recent een wel heel sterk staaltje hiervan tegen op deze site chagabetula.nl, waar kanker en haaruitval en nog veel meer door een wondermiddel uit japan zou worden bestreden. Dat wordt gewoon platweg beweert op de site, compleet met succesverhalen van ‘geholpen patienten’. Dit soort overtrokken en oncontroleerbare beweringen geeft de goede en genuanceerde gerechtvaardigde productclaims natuurlijk geen kans meer, alles wordt over een kam geschoren en straks mag niets meer

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>