Meer meldingen over acute vergiftigingen

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) heeft vorig jaar bijna 7% meer informatieverzoeken over over acute vergiftigingen ontvangen. Irma de Vries, internist, toxicoloog en plaatsvervangend hoofd van het NVIC: ‘Het kan zijn dat hulpverleners vaker met vergiftigingen te maken krijgen. Het kan ook zijn dat ze ons beter weten te vinden als hét centrum voor informatie over intoxicaties.’

Het NVIC kreeg in 2011 in totaal 45.170 informatieverzoeken, een stijging van 6,7% ten opzichte van 2010. De vragen hadden betrekking op 55.390 blootstellingen van mensen en dieren aan giftige stoffen.

Vooral het aantal vergiftigingen met quetiapine is sinds 2003 fors toegenomen, van 182 in 2003 naar 1215 in 2011. Dat is een stijging van meer dan 500%. Quetiapine behoort tot de meest voorgeschreven antipsychotica en het aantal voorschriften per jaar stijgt nog steeds; het aantal overdoseringen volgt deze stijging.

De maagzuurremmer omeprazol voert in 2011 de ranglijst van meest voorgeschreven geneesmiddelen aan. Bij het NVIC steeg het aantal meldingen van vergiftigingen bij kinderen met omeprazol met bijna 50% (van 37 in 2010 naar 55 in 2011).

Het aantal gemelde blootstellingen aan de spierontspanner baclofen is gestegen van 27 in 2009 naar 73 in 2011. De Vries: ‘Gezien de vaak ernstige vergiftigingen die hierdoor ontstaan, met het risico op verminderd bewustzijn tot zelfs coma, bloeddrukdaling en ademhalingsproblemen, is deze stijging verontrustend.’

Het NVIC werd in 2011 geconsulteerd over 3916 blootstellingen aan drank en drugs. Vanuit het hele land komen meldingen binnen, maar de meeste kwamen vanuit Amsterdam en Utrecht.

Opvallend is de daling van het aantal meldingen over het geneesmiddel dextromethorfan: van 75 in 2010 naar 33 in 2011. Dextromethorfan is een antihoestmiddel dat soms gebruikt wordt als hallucinogeen en geestverruimend middel.

De daling heeft een opvallende verklaring volgens De Vries: ‘Sinds het middel alleen nog verkocht mag worden bij de apotheek, zien wij dat het aantal meldingen is gedaald.’

De populariteit van nootmuskaat als drug lijkt voorbij te zijn. Na een piek in 2010 met 31 blootstellingen, is het aantal gemelde vergiftigingen door nootmuskaat sterk gedaald naar 12 in 2011.

Bron: UMCU

Lees ook:Meer acute vergiftigingen in Nederland
Lees ook:Aantal vergiftigingen door medicijnen toegenomen
Lees ook:Pas op , want vergiftiging komt nog regelmatig voor
Lees ook:NVWA: stop met slikken afslankpil Iomax!
Lees ook:Pas op met ‘bos’paddenstoelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>