Een vrij hoog percentage kinderen met kanker in NL

 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het percentage kinderen dat in Nederland dat overlijdt aan kanker, iets hoger is dan in de meeste andere Noord-Europese landen. Er overlijden in ons land jaarlijks ongeveer 80 kinderen van 0 tot en met 14 jaar aan K. Nederland zit daarmee precies op het EU-gemiddelde, maar scoort het slechter dan buurlanden als Duitsland en België. In Luxemburg sterven jaarlijks de minste kinderen door kanker.

Volgens kinderoncoloog en voorzitter van de Stichting Kinderoncologie Nederland Rob Pieters is het onder oncologen al langer bekend dat Nederland minder goed scoort dan in ons omringende landen . De oorzaak is niet duidelijk. “Doen wij het slecht, of doen anderen het beter? We krijgen daar niet de vinger achter.” Hij vermoedt dat verschillen in registratie een rol spelen. Dat Malta en Slovenië het beter doen dan Nederland, noemt hij moeilijk voorstelbaar. “Het zou kunnen zijn dat daar niet alle gevallen worden geregistreerd.”Daarbij zijn in het CBS-onderzoek alle typen kanker samengenomen. Als per tumortype wordt gekeken liggen de Nederlandse cijfers niet lager dan die van de buurlanden, aldus Pieters. Aan leukemie bijvoorbeeld overlijden in Nederland jaarlijks niet meer kinderen dan in andere landen. Volgens de kinderoncoloog wisselen specialisten internationaal ook veel cijfers en kennis uit. In de cijfers die zij zelf verzamelen zijn de verschillen tussen Nederland en omringende landen kleiner. “Maar we zijn pas tevreden als honderd procent van de kinderen geneest.”

De meeste kinderen die kanker krijgen overlijden aan hersentumoren of leukemie. Tussen 2002 en 2011 stierven meer jongens dan meisjes aan de ziekte. De ziekte wordt jaarlijks bij 400 Nederlandse kinderen vastgesteld.

Lees ook:Meeste kinderen sterven aan kanker
Lees ook:Nederland twaalfde op internationale kankerranglijst
Lees ook:Efficiëntere chemo voor baby’s met leukemie
Lees ook:Kanker is dodelijkste ziekte
Lees ook:Sterftecijfer kanker verdubbeld in 2030

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>