Jongeren komen te makkelijk aan alcohol

Volgens zeven op de tien minderjarige jongeren is het makkelijk om onder de 16 jaar aan alcohol te komen, bijvoorbeeld via oudere vrienden. Een op de vijf heeft zelf wel eens geprobeerd om drank te kopen toen zij jonger dan 16 waren vooral in cafés en supermarkten.

Bij zowat alle jongeren die dit hebben geprobeerd, is het een keer of vaker gelukt. Dat meldt EenVandaag. Zij hebben een onderzoek verricht onder 2000 jongeren.

Vanaf 1 januari riskeren jongeren onder de 16 een boete als zij alcohol bij zich dragen in openbare ruimtes. Acht op de tien jongeren kan zich hier in vinden. Ook is 60 procent voor het verhogen van de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol naar 18 jaar. Over dit wetsvoorstel stemt de Tweede Kamer nog.

Waarom is het drinken van alcohol door jongeren zo slecht?

1. Jongeren krijgen bij een zelfde glas een hoger promillage in hun bloed. Alcohol verdeelt zich over het lichaam. Als je nog niet volgroeid bent weeg je minder en bereik je bij dezelfde hoeveelheid alcohol een veel hoger promillage dan een volwassene.

2. Bij jongeren wordt de alcohol langzamer afgebroken.

3. Als je opgroeit zijn diverse organen nog in ontwikkeling. Zo ontwikkelen je hersenen zich tot hun 24e. Alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen.

[bron: Jellinek]

 

Lees ook:Nederlander drinkt 1 glas alcohol per dag
Lees ook:Roken mag straks pas vanaf je 18e
Lees ook:Steeds meer jongeren kapot door alcohol
Lees ook:Kinderen kopen probleemloos alcohol
Lees ook:Drinkende pubers kunnen hersenen definitief beschadigen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>