omega-6-vetzuur niet zo gezond?

Van plantaardige onverzadigde vetten met omega-6-vetzuur zegt men dat ze goed zijn voor hartpatiënten. Echter: nieuwe informatie toont aan dat hartpatiënten die verzadigde (dierlijke) vetten door plantaardige onverzadigde vetten met omega-6-vetzuur vervangen, een grotere kans hebben om te sterven aan hart- en vaatziekten. Shocking!

Linolzuur is het bekendste omega-6 vetzuur. Tot nu toe werd aangenomen dat plantaardige omega-6 vetzuren een gunstig effect hebben op het slechte cholesterolgehalte in de bloedvaten. Gevolg hiervan zou een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten zijn.

Amerikaanse en Australische onderzoekers hebben oude onderzoekscijfers opnieuw bekeken met moderne statistische modellen. De helft van de 458 Australische proefpersonen werd gevraagd een deel van de verzadigde vetten die ze via de voeding tot zich namen te vervangen door plantaardige onverzadigde vetten met omega-6 en linolzuur. De andere helft van de proefpersonen deed dat niet. Uit het onderzoek bleek dat de omega-6-groep meer kans liep om te overlijden aan een hart- of vaatziekte dan de andere groep.

Het onderzoek is ook vergeleken met uitkomsten van andere studies. De conclusie is, dat er geen bewijs is dat omega-6 vetzuren en linolzuur gezond zijn en bovendien zouden ze mogelijk het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Deze conclusies kunnen volgens de onderzoekers grote gevolgen hebben voor dieetadviezen over de hele wereld.

Linolzuur komt veel voor, vooral in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten.

bron: ziekenhuis

Lees ook:WHO: ‘Niet minder vet, maar gezonder vet’
Lees ook:Omega-3 vetzuren verminderen kankerrisico niet
Lees ook:Tilapia ongezonder dan hamburger?
Lees ook:Toch geen kanker door roodvlees
Lees ook:Omega-3 vetzuren als antidepressiva

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “omega-6-vetzuur niet zo gezond?

  1. Ank

    lees ook;

    “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?” dr Mary Enig

    -Kokosolieplein.nl

    Margarine of boter”

    -Wij worden wakker.org/ transvetten, boter, Becel
    -dr Uffe Ravnskov
    -Leefbewust.com

    -dr Weston A.Price; “Voeding en fysieke degeneratie”

      /   Reply  / 
  2. Dokter Bernhard

    @Ank, wat wil je zeggen met je literatuurlijst?

      /   Reply  / 
  3. Ank

    hallo, daarin is veel te lezen over de onderwerpen die ik heb aan gegeven en bovestaad artikel, dat heeft allemaal met elkaar te maken.

    maar als het je niet interesseert, moet je het gewoon niet lezen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>