Pas op voor de tijgermug!

mugOppassen geblazen, want de Aziatische tijgermug leeft tegenwoordig ook in Nederland. Dat bleek vrijdag uit gegevens van het Europese centrum voor infectieziektenbestijding ECDC. De steekmug kan meer dan twintig virussen en parasieten verspreiden die gevaarlijk zijn voor mensen en dieren, waaronder knokkelkoorts, gele koorts en verschillende vormen van hersenontsteking.

Volgens het ECDC is de tijgermug gevestigd in de omgeving ten noorden en ten zuiden van Amsterdam en in het Westland. Dat betekent dat zich daar één of meerdere populaties bevinden die zich voortplanten. In de provincie Utrecht, het westen en oosten van Noord-Brabant en midden-Limburg is de mug ook al gesignaleerd, maar daar is nog geen voortplanting geconstateerd.

De tijgermug komt ons land binnen via de import van het sierpantje Lucky bamboo uit China en de import van onder meer vrachtwagen- en tractorbanden. Volgens het platform Stop Invasieve Exoten had het ministerie van Volksgezondheid eerder in moeten grijpen.

Woordvoerder Wilfred Reinhold: ,,Minister Schippers heeft steeds beweerd dat het niet nodig was om te eisen dat deze goederen bij import vrij zijn van tijgermuggen. Vestiging kon volgens haar worden voorkomen door de importbedrijven steekproefgewijs te controleren en af en toe te bestrijden. Nu blijkt dat die aanpak gefaald heeft.”

Lees ook:´Tijgermug niet gevaarlijk voor de gezondheid´
Lees ook:De tijgermug dreigt een blijvertje te worden
Lees ook:Bestrijding tijgermug in Brabant geslaagd
Lees ook:Opmars tijgermug vanuit Frankrijk gestopt
Lees ook:Alarm over tijgermug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>