Onze ouders, opa’s & oma’s leefden gezonder

oudjesShocking nieuws, maar eigenlijk wist ik het wel een beetje. Wat blijkt? Jongere generaties doen het qua gezondheid steeds slechter dan hun voorgangers. Bij de meeste jongere 10-jaars generatie komt méér overgewicht, obesitas, diabetes en hoge bloeddruk voor dan bij voorgaande generaties. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met het UMC Utrecht.

In deze grote cohort-studie is gekeken naar de prevalentie van metabole risicofactoren onder volwassenen van verschillende ’10-jaars generaties’. In deze studie zijn vier ’10-jaars generaties’ 16 jaar lang gevolgd.

Ze waren 20-29 (twintigers), 30-39 (dertiger), 40-49 (veertigers) en 50-59 jaar (vijftigers) oud bij aanvang van de studie in 1987-1991. Het doel was om vast te stellen of een generatie, op dezelfde leeftijd, een ander risicoprofiel had vergeleken met een generatie die 10 jaar eerder was geboren.

bron: hartpatienten

Lees ook:Hoe hoger opgeleid, hoe groter de relationele chaos
Lees ook:Minder kanker bij allochtonen
Lees ook:Gezinnen met kinderen eten meer vet
Lees ook:Landelijk onderzoek naar erfelijke borst- en eierstokkanker
Lees ook:Mogelijk verband diabetes en glaucoom

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>