Eet ‘s wat vaker “vergeten’ groenten

In de meeste supermarkten wordt het assortiment verse groenten steeds schaarser en heeft de commercie de originele smaken flink aangetast. Hierdoor zijn unieke smaken langzaam aan het verdwijnen. Mathijs Vrieze maakt zicht zorgen om deze “vergeten’ groenten die door onze voorouders veelvuldig werden gegeten. Een reden, voor hem, om aan de bel te trekken en deze groente opnieuw onder de aandacht brengen.

“Groenten moeten weer de hoofdrol van het diner worden, dit is niet alleen leuk voor de variatie maar nog gezond ook. Men geeft altijd vlees en vis de hoofdrol en groenten krijgt een noodzakelijke bijrol, maar als we dat nu eens omdraaien” aldus Mathijs Vrieze. “Niets is leuker en spannender dan je tafelgasten te verrassen met groenten waar ze misschien nog nooit van hebben gehoord… of nog nooit hebben geproefd. Wie kent er tegenwoordig nog de meiraap, aardpeer, waterzooi, snijbiet, koolrabi, pastinaak, schorseneren, flespompoen, of aardpeer? De variatie is ongekend. Niks mis met bloemkool, champignons, sperziebonen, wortels, prei of een krop sla hoor, maar er is zoveel meer! Er ligt het hele jaar door van alles in de schappen, maar steeds minder groenten die van oudsher in Nederland geteeld werden of speciale seizoensgroenten van eigen bodem. “Dat vind ik zorgwekkend”, aldus Vrieze.

Waarom zijn onze groenten eigenlijk ‘gestandaardiseerd’?

Dat komt omdat telers hun rassen hebben aangepast naar de vraag, maar ook om meer opbrengst per hectare te kunnen oogsten. Veel rassen zijn aangepast naar de gemiddelde smaak zoals minder bittere, zure en uitgesproken smaken. Dat komt de diversiteit en onze smaakontwikkeling niet ten goede. Bijna niemand weet dat er honderden soorten wortels, tomaten, bieten en aardappels bestaan. Dat is echt heel jammer, want we willen toch niet dat onze voeding standaard wordt? Neem nou de charmante paarse wortel, de oranje tomaat, gele bietjes en de truffelaardappel. Die zijn te verrassend om niet een keer uit te proberen!

In de bres voor de vergeten groenten

De vergeten groenten vinden stukje bij beetje hun weg terug naar de betere gespecialiseerde groenteboer. Vaak weten mensen niet hoe ze groenten moeten bereiden, waardoor de vergeten groenten in de vergetelheid belanden en slecht verkocht worden. Eigenlijk missen veel mensen het basisbeginsel, want wie kan er nou nog zelf vers koken zonder zakjes of pakjes? Tijdens de kookshows en -workshops die Mathijs in het land geeft merkt hij steeds vaker dat mensen, maar ook schrikbarend veel kinderen en jongeren, niet meer weten wat echt koken is. De interesse in waar ons voedsel vandaan komt en wat je ervan kunt maken is bij veel mensen minimaal. Vaak komt dat door de drukte van alledag terwijl lekker en gezond koken niet langer dan een half uurtje hoeft te duren. “Zorg goed voor jezelf, met groenten en ga je jezelf een stuk energieker voelen. Groenten geven je de gezondste energieboost!”

Als gezond-gewicht-kok van Nederland weet Mathijs hoe belangrijk groenten zijn, ze zijn ideaal voor de slanke lijn. Maak jezelf strand-klaar met vergeten groenten, laat de zomer maar komen! Op dit moment is Mathijs bezig met een speciaal kookboek waarin vergeten groenten een grote rol gaan spelen. Zijn laatste kookboek wat onlangs is uitgebracht ‘Het gezonde lifestyle dieet’  bevat reeds een aantal recepten met vergeten groenten. Echter, krijgt hij regelmatig reacties van lezers die het recept niet kunnen uitproberen omdat de groenteboer de groenten niet heeft. Daar is nog werk aan de winkel groentemannen en -vrouwen! Bij aandringen kregen zijn aanhangers het toch voor elkaar dat de groenteboer de groenten speciaal ging bestellen. Een goed begin, want als er een schaap over de dam is… Vraag en aanbod! Wij als consumenten bepalen wat er in de schappen ligt. En trouwens, hoe hip is het tegenwoordig om zelf je groenten thuis te verbouwen!

Vergeten groenten Top 5:

1. Pastinaak

De voorloper van onze winterwortel, de smaak lijkt op die van knolselderij.

Toepassing: rauwkostsalade, chips, ovenschotel, puree, roerbakken.

Lekker met: hazelnoten, linzen, kip, pompoen.

2. Schorseneren

Lange dunne wortels met bruine schil, de smaak lijkt op die van asperges.

Toepassing: na het schillen bereiden als asperges. Met gekookt ei, puree, soep, smoren.

Lekker met: prei, ei, room, sinaasappel.

3. Snijbiet

Geweldige bladeren in rode, witte, gele en groene kleuren. De smaakt lijkt op spinazie.

Toepassing: smoren, wokken, lasagne, salade.

Lekker met: pijnboompitjes, knoflook, appel, Parmezaanse kaas.

4. Meiraap

Kleine paars-witte knol die een beetje een zoetige knapperige smaak heeft, lijkt op rettich.

Toepassing: gratineren, roerbakken, stoofschotels, stamppotje.

Lekker met: aubergine, paprika, rozemarijn, gehakt.

5. Aardpeer

Kleine knolletjes met verschillende vormen. De smaak is nootachtig en lijkt op artisjok.

Toepassing: bakken, wokken, rauwkost, ovenschotel.

Lekker met: wortels, walnoten, truffel en witvis.

Lees ook:Gezond eten met de hele familie dankzij Mathijs
Lees ook:Getest: Mathijs Maaltijdbox
Lees ook:Boost je gezondheid met grapefruit!
Lees ook:Ideaal: de flexitariërbox met meer groen, minder vlees
Lees ook:Bespaar met Jamie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>