Ramadan en je medicijnen

ram.jpgVan 9 juli tot 7 augustus vieren moslims dit jaar de ramadan. Zij onthouden zich tijdens deze vastenperiode van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken en andere genoegens. Voor de meeste islamitische patiënten verloopt de ramadan zonder problemen. Moslims die medicijnen gebruiken, lopen echter wel een risico, zeker als de temperatuur in deze periode hoog is. Als zij toch willen vasten dan kunnen ze bij hun apotheker terecht voor goede begeleiding, zodat zij gezond de ramadan doorkomen.

Doordat patiënten gedurende de vastenperiode hun dagelijkse geneesmiddelen niet of onjuist gebruiken, kunnen zij gezondheidsproblemen krijgen. Sommigen nemen niets in, of gebruiken minder dan ze voorgeschreven hebben gekregen. Anderen nemen hun medicijnen wel in, maar dan alles tegelijk, na zonsondergang.

Het gebruik van medicijnen op deze manier kan leiden tot een onvoldoende werking van het medicijn of tot bijwerkingen. Bij het gelijktijdig innemen van verschillende medicijnen kunnen er ook ongewenste wisselwerkingen optreden waardoor de medicijnen minder goed werken. Toch kunnen er ook klachten ontstaan als iemand zijn medicijnen wel in de juiste dosis en op het juiste tijdstip inneemt: door het vasten kan het lichaam namelijk anders reageren op het geneesmiddel.

Met een goed advies zijn zulke problemen echter niet nodig.

De apotheker kan – in goed overleg met de voorschrijvend arts – helpen om zulke problemen te voorkomen. De gewone medicijnen zijn mogelijk te vervangen door middelen die langer werken, zodat ze minder vaak ingenomen hoeven te worden. Enkele medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van een pleister die de werkzame stof door de huid heen afgeeft. In dat geval is het niet nodig iets in te nemen. Soms moet de dosis aangepast worden als men het middel op andere tijdstippen wil innemen. Dan kunnen de medicijnen zonder problemen ’s morgens en ’s avonds ingenomen worden.

Welke oplossing geschikt is, verschilt per persoon. Dat hangt af van de aard van de aandoening, het medicijn en de gezondheidstoestand van de patiënt. Zelf het medicijngebruik aanpassen is altijd af te raden. Het is absoluut nodig om te overleggen met de apotheker of de arts.

Apothekers wensen alle moslims in ons land een goede en veilige ramadan toe.

 

Bekijk het thema ‘Ramadan en medicijngebruik’ op Apotheek.nl

Lees ook:Alles over de Ramadan
Lees ook:Begin van ramadan voor meeste moslims
Lees ook:Dieetboek voor een gezonde ramadan
Lees ook:Moslim met diabetes kan beter afzien van Ramadan
Lees ook:Ramadan reinigt je lichaam en ziel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>