Kans op huidkanker wordt verkleind door af en toe zonnen

fotoGematigd zonnen in de buitenlucht of op een zonnebank kan een goede voorbereiding zijn voor een zomervakantie of een strandweekend. Zonlicht blijkt op die manier huidkanker helpen voorkomen, in plaats van veroorzaken.  Het vitamine D-niveau in het bloed speelt daar volgens wetenschappers een rol bij.

Risico op huidkanker
Verbranding van de huid na te veel en te lang in de zon, kan een grote veroorzaker zijn van huidkanker. Door in korte tijd veel recreatieve blootstelling aan de zon te hebben, bijvoorbeeld tijdens een zonvakantie, is er een groter risico op huidkanker, met name bij mensen met een lichte huid. Tegelijkertijd wordt het risico op het krijgen van huidkanker sterk bepaald door genetische factoren. Britse wetenschappers onderzochten op welke manier de hoeveelheid vitamine D in het bloed het risico op huidkanker beïnvloedt. Deze belangrijke Vitamine D maakt het lichaam aan wanneer de huid wordt blootgesteld aan (kunstmatig) zonlicht.

Grotere tumor bij onvoldoende vitamine D
Tijdens de Britse studie analyseerden wetenschappers tumoren en prognoses van een grote groep huidkankerpatiënten. Zij ontdekten dat patiënten met onvoldoende vitamine D-niveau grotere tumoren hadden en dat de ontwikkeling van de ziekte slechter verliep dan bij mensen met meer vitamine D in hun lichaam. Australische wetenschappers kwamen in een andere studie tot dezelfde conclusie. Zij toonden aan dat regelmatige blootstelling aan de zon het risico op huidkanker verkleint.

Regelmatig in de zon
“Wetenschappers laten zien dat regelmatige gematigde blootstelling aan de zon het risico op huidkanker helpt te verkleinen. Onze moderne leefstijl, waarbij we meestal binnen zijn, zorgt dus voor een groter risico op kanker. Wij bevelen daarom regelmatige, gematigde blootstelling aan zonlicht aan, zonder daarbij een zonnebrand op te lopen. Dan zorgt het lichaam zelf voor voldoende vitamine D en de opbouw van een natuurlijke bescherming tegen de zon”, adviseert Ad Brand, woordvoerder van het Sunlight Research Forum (SRF). Het Sunlight Research Forum (SRF) is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in Nederland. Het doel van deze organisatie is het aan het grote publiek ter beschikking stellen van de laatste medische en wetenschappelijke bewijzen over de effecten van gematigde blootstelling aan UV-straling.

Lees ook:Gebrek aan zonlicht verkort je leven
Lees ook:Onderzoek toont aan: Zonnebank preventief tegen griep
Lees ook:Tekort aan vitamine D verhoogt kans op borstkanker
Lees ook:‘Zonlicht verlaagt risico op borstkanker’
Lees ook:Dermatoloog Richard Weller waarschuwt: ‘De zon mijden is dodelijker dat je denkt’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>