Marga Bult is ambassadeur van Alzheimer Nederland & ze gaat optreden in Alzheimer Café’s

margaJe inzetten voor goede doelen is goed voor je karma. En Marga Bult is zo iemand die anderen een warm hart toedraagt. Ze is sinds 1 september officieel ambassadeur van Alzheimer Nederland. “De betrokkenheid van Marga bij dementie is heel groot. Door haar brede ervaring in de muziek én de recente zorg voor haar vader ligt hier een mooie combinatie. Die maken we graag officieel bekend”, aldus Gea Broekema-Procházka, directeur van Alzheimer Nederland.

Marga werkte acht jaar in de verpleging en verzorgde ook met mensen met dementie. Marga: “De impact van wat dementie betekent, komt pas als het in je eigen gezin voorkomt. Mijn vader had alzheimer en is begin dit jaar overleden. Muziek speelde altijd al een belangrijke rol in ons leven, zeker in de relatie met mijn vader. Ook als contact maken moeilijker ging, zorgde ik voor een mini-concert op zijn kamer. Nog voor het refrein klapte en zong hij al met mij mee. Het belangrijkste was dat ik zijn ogen weer zag glimmen.”

Door optredens in de verschillende Alzheimer Café’s in het land, wil Marga door middel van muziek herinneringen levend houden. Tevens zal zij haar persoonlijke verhaal delen en mensen informeren over de rol die muziek kan spelen, bijvoorbeeld in een verpleeghuis of thuis.

Muziek en dementie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het vermogen om van muziek te kunnen genieten lang behouden blijft.

Maar het gaat verder: met muziek kunnen mensen met dementie herinneringen makkelijker oproepen. Volgens muziekspecialisten ontwikkelen mensen tussen hun 15de en 25ste hun persoonlijke muzieksmaak. Uit die periode heeft men de meeste muziekherinneringen. Muziek is een belangrijke prikkel voor het geheugen en kan zorgen voor ontspanning en plezier bij mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Lees ook:Ik wil nieuwe herinneringen maken, ook al vergeet ik ze
Lees ook:Vaccin tegen dementie getest
Lees ook:Explosieve stijging van dementie
Lees ook:In 2030 is dementie doodsoorzaak nr.1 – download binnenkort de dementia-App
Lees ook:Boek: ontroerend portret over vader met dementie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>