Minister Schippers en triatleet Wouter Duinisveld trappen Donorweek af

donorVanochtend werd de Donorweek officieel afgetrapt. Om 08.15 uur gaf minister Edith Schippers het sein vanuit Den Haag aan Wouter Duinisveld om met een druk op de Ja-knop de teller voor de Donorweekregistraties te starten. Deze week wordt dagelijks het aantal registraties in het Donorregister bekendgemaakt in het zogenoemde DonorJournaal, dat van 12.00 uur tot 13.00 uur op JaofNee.nl en de homepage van YouTube te bekijken is.

Dit is het vijfde jaar dat de Donorweek plaatsvindt, een week waarin getransplanteerden, bekende Nederlanders, bedrijven, ziekenhuizen, gemeenten en anderen zich inzetten voor donorregistratie. Goed nieuws: dit jaar zijn er tot nu toe meer organen gedoneerd dan vorig jaar in dezelfde periode. Meer registraties blijven echter heel hard nodig.

Nieuw dit jaar is dat diverse BN’ers zich van maandag tot en met vrijdag inzetten om donorregistraties te werven in plaats van alleen op de maandag. Dit jaar is er dagelijks een DonorJournaal te zien, dat elke werkdag in de Donorweek van 12.00 uur tot 13.00 uur gepresenteerd wordt door Dennis Weening.

In dit DonorJournaal zijn items van het zogenaamde Ja-Team te zien, een team dat bestaat uit Geraldine Kemper, Tim Hofman, Tess Milne, Willie Wartaal en Patrick Martens. Zij reizen heel Nederland af naar plekken waar iets bijzonders gebeurt. Het journaal wordt opgenomen in de Ja-Studio’s in Amsterdam en live uitgezonden via YouTube (www.youtube.com/user/jaofnee) en de website JaofNee.nl (www.jaofnee.nl/donorweek).

Stijging aantal orgaandonoren

In de eerste drie kwartalen van 2014 stonden 201 mensen na hun dood organen af voor transplantatie. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Er lijkt sprake van een structurele stijging nu voor het derde jaar op rij het aantal donoren vermoedelijk boven de 250 uit komt. Dat meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting bij de start van de Donorweek. Elke donor kan meerdere organen afstaan aan patiënten op de wachtlijst. Het gemiddeld aantal gedoneerde organen per overleden donor ligt ook hoger dan vorig jaar. Het aantal transplantaties is met 22% gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2013 (584 versus 488).

“Praat erover en registreer je keuze”

Bernadette Haase, directeur van de Nederlandse Transplantatie Stichting, benadrukt dat er nog steeds veel mensen wachten op een donororgaan. “Voor 133 wachtenden kwam vorig jaar een donororgaan te laat. Er zijn meer donorregistraties nodig: de kans dat je daadwerkelijk organen kan afstaan is namelijk klein. Ga tijdens de Donorweek daarom het gesprek thuis aan over de vraag of je na overlijden organen zou willen afstaan. Het is goed om van elkaar te weten hoe je erin staat. En leg jouw keuze, of dit nu Ja of Nee is, ook vast in het Donorregister. Dan gebeurt er wat jij zelf wilt.”

Registreren kan binnen 2 minuten met je DigiD, via www.JaofNee.nl.

Lees ook:Hallo, ben jij al donor? De donorweek gaat 13 oktober van start
Lees ook:Donorweek levert ruim 26.000 nieuwe donoren op
Lees ook:Wachtlijst voor orgaantransplantatie neemt iets af
Lees ook:Meer orgaandonoren in 2012
Lees ook:Recordaantal orgaantransplantaties in 2007

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>