Miljoenste bezoek CliniClowns in Wilhelmina Kinderziekenhuis

Knipsel

Op de Kikker afdeling van het Wilhelmina Kinderziekenhuis brengen CliniClowns vandaag het miljoenste bezoek aan een patiëntje. De organisatie die zich inzet voor zieke en gehandicapte kinderen heeft dit moment aangegrepen om terug te blikken op het effect van al die ontmoetingen tussen clown en kind. Waar bij het werk van de CliniClowns vaak wordt gedacht aan het bieden van afleiding en plezier, benadrukt de organisatie vandaag dat de toegevoegde waarde verder gaat. De oprechte aandacht voor het kind en de verbeeldingskracht van de clowns komt ook echt de behandeling ten goede.

1 Miljoenste bezoek

Vanaf de start in 1992 heeft CliniClowns vandaag bij 1 miljoen kinderen in het ziekenhuis een clownsbezoek afgelegd. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis staat de organisatie vandaag stil bij dit moment. In het bijzijn van ambassadeur Jack van Gelder spelen CliniClowns met een patiëntje op de Kikker afdeling.

“Met het bezoeken van 1 miljoen kinderen hebben we als organisatie een belangrijke mijlpaal bereikt. Een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn en die we niet zonder de steun van onze donateurs en vele andere betrokkenen konden bereiken. We vinden het daarnaast een belangrijk moment om terug te kijken en inzichtelijk te maken wat we met die miljoen ontmoetingen voor kinderen en hun gezin hebben mogen betekenen”, aldus Barbara Hellendoorn-Mineur, Directeur CliniClowns Nederland.

Meer dan afleiding en plezier

Er wordt vaak vanuit gegaan dat de inzet van CliniClowns is bedoeld voor afleiding en plezier alleen. Hoewel beide erg belangrijk zijn, reikt de toegevoegde waarde van CliniClowns verder.

De verbeeldingskracht van de clowns en de oprechte aandacht voor het kind komt ook de behandeling ten goede. Een pijnlijke of spannende behandeling wordt dragelijker én kinderen ervaren minder angst en stress. Een patiëntje voelt zich letterlijk gesterkt en krijgt door het spel met de clown weer controle over de situatie. Ook bij de ouders heeft dit een positief effect.Dit effect wordt onderbouwd vanuit verschillende internationale onderzoeken waaronder Vagnoli (2005), Bertini (2011) en Linge (2012).

Ines von Rosenstiel, kinderarts in het Slotervaartziekenhuis en medeoprichter van het Nationaal Informatie en Kenniscentrum Intergrative Medicine: “CliniClowns zijn in staat om speelruimte te creëren, ruimte om letterlijk weer even kind te zijn. Door het rollenspel van de clowns krijgt het kind meer controle over zijn situatie, wordt het letterlijk empowered. CliniClowns zorgen naast ontspanning, een lach en optimisme dan ook voor vermindering van angst-, pijn- en stressgevoelens. We zien daardoor dat kinderen zich weer kunnen uiten in emoties en stressvolle gebeurtenissen kunnen verwerken. En het geeft kracht om weer op jezelf te vertrouwen, controle te hebben. In mijn werk als kinderarts heb ik meerdere malen gedacht: ik zou willen dat ik nu een CliniClown kon voorschrijven.”

Integratieve geneeskunde

CliniClowns is als stichting te plaatsen in een bredere ontwikkeling binnen de gezondheidszorg, waarin in toenemende mate aandacht is voor de mens achter de patiënt. Waar er binnen de zorg steeds meer aandacht wordt besteed aan de inrichting van de medische omgeving en er in toenemende mate belang wordt gehecht aan een meer gelijkwaardige communicatie tussen ziekenhuis en patiënt wil CliniClowns kinderen zich vooral weer beter laten voelen door oprechte aandacht en verbeeldingskracht. Want aandacht voor zowel geestelijk welzijn als lichamelijke gezondheid is van belang bij herstel.

Lees ook:Cabaretier rent marathon tijdens voorstelling voor CliniClowns
Lees ook:CliniClowns kunnen voortaan nog efficiënter werken
Lees ook:Patiëntjes bang voor clowns
Lees ook:Attractiepark Slagharen zet ‘vergeten kinderen’ in het zonnetje
Lees ook:‘Victory Camp’ voor dikke kinderen is terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>