Wachttijden voor psychiatrische patiënten loopt op

down

Zorgwekkend nieuws, want de problemen rond de zorg voor mensen met ernstige psychische klachten worden steeds groter. De wachttijden voor behandeling lopen snel op, blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging onder ruim 1400 leden. Bijna de helft van de ondervraagde artsen zegt dat patiënten langer dan acht weken moeten wachten op specialistische hulp. Maar ook bij de huisarts ontstaan nu wachtrijen, meldt de LHV zondag.

Van de ondervraagde artsen zegt 72 procent dat er afgelopen jaar meer mensen met psychische klachten bij hun praktijk hebben aangeklopt. De klachten waarmee die mensen kampen zijn weer complexer dan voorheen, zegt 74 procent. Eerder constateerde de Nederlandse Zorgautoriteit ook al een stijging van het aantal patiënten die door huisartsen worden behandeld.

Huisartsen hebben de afgelopen jaren samen met praktijkondersteuners voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) ervoor gezorgd dat mensen met psychische problemen zo goed mogelijk worden opgevangen in de huisartsenpraktijk.

Het beeld uit de enquête komt overeen met signalen over wachttijden van GGZ Nederland en het Landelijk Platform GGz, de koepel van patiënten- en cliëntenorganisaties in de ggz. ,,De gevolgen voor patiënten kunnen dramatisch zijn: meer psychoses, suïcides, panieksituaties, dwangopname, sociaal isolement”, zegt Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGz.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil de minister hierover spreken. Haar partij wil dat er een pas op de plaats wordt gemaakt met de afbouw van het aantal bedden in GGZ-instellingen totdat er voldoende geestelijke gezondheidszorg in de wijk is.

Bron: LHV

Lees ook:‘Patiënten psychische klachten beter helpen’
Lees ook:Jongeren ziek van keuzestress
Lees ook:Huisartspatiënt met psychische stoornis beter geholpen sinds 2000
Lees ook:Minder vrouwen met psychische klachten
Lees ook:VU opent polikliniek voor vage klachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>