Poli ziekenhuis schat kans op infarct


Heb je overgewicht, rook je en heb je een te hoge bloeddruk en wil je niet weten wat dat betekent voor je levensverwachting? Stop dan nu met lezen. In alle andere gevallen volgt hier het verlossende antwoord: je hebt 20 procent kans om binnen tien jaar dood te gaan.

Ben je ook nog eens boven de 65, dan loopt het risico op bijna 40 procent. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Hartstichting.

Aan de hand van dit schema is het voor een huisarts of de speciale poli in Ziekenhuis Zevenaar vrij eenvoudig te berekenen hoeveel risico iemand loopt om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Als bekend is hoeveel risico iemand loopt, kunnen voorzorgsmaatregelen genomen worden.

In Zevenaar hebben internist Eugenie Schipper, cardioloog Axel Goluke en cardiovasculair verpleegkundige Robin van der Meijden de handen ineengeslagen en zijn een aparte poli gestart voor hart- en vaatziekten. Belangrijk onderdeel hiervan is het maken van deze zogenaamde risicoprofielen waarbij per patiënt een inschatting wordt gemaakt hoeveel risico iemand loopt.

De poli is in maart vorig jaar gestart met het opstellen van risicoprofielen. Inmiddels is er van 132 mensen een inschatting gemaakt hoeveel risico zij lopen om te overlijden aan hart- en vaatziekten.

Veel te weinig, vindt internist Schipper. "Tot nu toe is dit uitsluitend gebeurd bij mensen die bij het ziekenhuis bekend waren. Wij willen dit echter bij veel meer mensen gaan doen."

Bron: gelderlander.nl 

Lees ook:Ziekenhuis voorspelt risico op hartziekte
Lees ook:Test je gezondheidsrisico op 28 kwalen
Lees ook:Deventer Ziekenhuis opent vulva-poli
Lees ook:Aspirine beschermt tegen overlijden
Lees ook:Levensmoe? ‘Eerste suïcidepoli in Nederland’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>