‘Niet meer dan 1 glas alcohol per dag voor vrouwen’

Voor een wijnliefhebber als ik valt het nieuwe alcoholadvies zwaar. Vrouwen die hun gezondheid lief hebben, kunnen zich maar beter beperken tot 1 schamel glaasje alcohol per dag.

Voor mannen luidt het advies om hooguit 2 glazen per dag te nuttigen. Zo luidt het nieuwe standpunt van het Trimbos Instituut dat het gevolg is van nieuwe wetenschappelijke inzichten over de werking van alcohol.

Eerder stelde de Nederlandse Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan, nog dat matig alcoholgebruik (één tot twee glazen per dag) bij oudere mannen en bij vrouwen na de overgang het risico om aan een hart- of vaatziekte te sterven waarschijnlijk iets vermindert.

Vrouwen die twee of meer glazen drinken hebben echter een iets grotere kans op borstkanker. Daarom is de bovengrens voor mannen nu gesteld op 2 glazen en voor vrouwen op 1 glas per dag.

Jongeren tot 18 jaar zouden volgens de Gezondheidsraad helemaal niet moeten drinken. Hun hersenen ontwikkelen zich nog en alcohol kan dat verstoren. Dat kan het karakter en gedrag van jongeren beïnvloeden. Bovendien is bekend dat mensen die op jonge leeftijd al regelmatig drinken, een grotere kans hebben op latere leeftijd verslaafd aan alcohol te raken.

Bron: Trouw.nl

Lees ook:Nederlander drinkt 1 glas alcohol per dag
Lees ook:Wanneer ben je alcoholist?
Lees ook:Alle soorten alcohol vergroten kans op borstkanker
Lees ook:Nederlander wil alcoholverbod 16- en 17-jarigen
Lees ook:‘Glas wijn per dag is niet gezond’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>