Middelomtrek en BMI voorspellen hart- en vaatziekten

Je buikomtrek en Body Mass Index (BMI) voorspellen hoe groot de kans op hart- en vaatziekten is. Dat blijkt een publicatie die gisteren is verschenen in het tijdschrift European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation van de Europese Vereniging voor Cardiologie.

De resultaten komen voort uit een grote studie van het RIVM onder ruim 20.000 Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 20 en 65 jaar die 10 jaar zijn gevolgd. Aan de studie werkten onderzoekers mee van de Hartstichting, het RIVM en de Wageningen Universiteit.

De middelomtrek en BMI zijn maten om te bepalen of mensen overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas) hebben.

Het onderzoek toont aan dat mensen met obesitas (een BMI van boven de 30) 4 keer zoveel kans op dodelijke hart- en vaatziekten hebben en 2 keer zo veel kans op een niet-dodelijke hart- een vataandoening.

De helft van alle dodelijke hart- en vaatziekten en een kwart van alle niet-dodelijke hart- en vaatziekten zijn toe te schrijven zijn aan (ernstig) overgewicht

Hoofdonderzoekster epidemiologe Ineke van Dis van de Hartstichting: ‘Tot dusverre wisten we dat de middelomtrek en BMI konden voorspellen of iemand zal overlijden aan hart- en vaatziekten. Ons onderzoek toont aan dat iemands middelomtrek of BMI ook goed kan voorspellen of iemand hart- of vaatziekten zal krijgen.’

Overgewicht en de gevolgen ervan vormen wereldwijd een groot probleem. In Nederland is 52% van de mannen en 41% van de vrouwen te zwaar.

De Hartstichting is van mening dat huisartsen bij vermoeden van overgewicht een belangrijke sleutelrol kunnen vervullen in het terugdringen van overgewicht. Door iemands middelomtrek en BMI te bepalen kunnen zij overgewicht eenvoudig signaleren. Vervolgens kunnen zij mensen doorverwijzen naar diëtisten of beweegdeskundigen om hun eet- en beweegpatroon aan te pakken.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Lees ook:Meer aandacht voor hart en vaatziekten bij vrouwen
Lees ook:‘Buikomvang voorspelt sterftekans hart- en vaatziekten’
Lees ook:Kennis Nederlander over hart- en vaatziekten verbeterd
Lees ook:Meer aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen
Lees ook:Steek jezelf in het rood op Dress Red Day!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>