Trombosebeen eenvoudig door huisarts op te sporen

De huisarts kan zowel een trombosebeen als een longembolie veilig uitsluiten met behulp van een reeks van 7 standaardvragen en een bloedtest. Dat stelt huisarts en onderzoeker Geert-Jan Geersing van het UMC Utrecht in zijn proefschrift waarop hij vandaag promoveert aan de Universiteit Utrecht. ‘Deze aanpak is veilig, eenvoudig, kostenbesparend en dicht bij huis.’

Een huisarts verwijst patiënten die mogelijk een trombosebeen hebben vaak voor een echo van de benen naar het ziekenhuis. Hoe voorkomt de huisarts onnodige doorverwijzingen, terwijl hij geen trombosebeen mist?

Geersing onderzocht daarvoor een eerder door dezelfde Utrechtse onderzoeksgroep ontwikkeld hulpmiddel: een zogenoemde klinische beslisregel. Deze bestond uit een serie van zeven standaardvragen en een bloedtest.

De beslisregel geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat een patiënt werkelijk een trombosebeen heeft. De bloedtest kan de huisarts uitvoeren in zijn spreekkamer.

Geersing analyseerde 1028 patiënten die bij de huisarts kwamen met mogelijk een trombosebeen. 136 daarvan bleken daadwerkelijk een trombosebeen te hebben. De analyse liet zien dat met behulp van de beslisregel huisartsen minder vaak patiënten onterecht naar het ziekenhuis sturen.

Huisartsen die zich baseren op alleen hun eigen inschatting verwijzen 65 tot 79% van de patiënten voor verder onderzoek. Via de beslisregel hoeft 50% niet naar het ziekenhuis.

Voor longembolieën komt Geersing na analyse van ruim 600 patiënten tot dezelfde conclusie. Het is belangrijk een longembolie op tijd te herkennen, omdat 20% van de onbehandelde patiënten overlijdt. Een huisarts verwijst patiënten met een mogelijke longembolie daarom meestal direct naar het ziekenhuis voor een CT-scan. Zo’n scan heeft echter nadelen. Het is relatief duur; de contrastvloeistof kan nierschade opleveren; een patiënt wordt blootgesteld aan straling; en de capaciteit is beperkt.

Geersing: ‘Mijn onderzoek laat zien hoe belangrijk de huisarts is bij het herkennen maar ook uitsluiten van een trombosebeen of longembolie. De door ons onderzochte aanpak door de huisarts is veilig, eenvoudig, kostenbesparend en vindt ook nog dicht bij huis plaats.’

Bij een trombosebeen ontstaat een bloedstolsel in bloedvaten in het been. Dit kan pijnklachten geven. Bovendien kan zo’n stolsel in de bloedvaten van de longen terecht komen: een longembolie. Een deel van de longen kan dan afsterven.

Patiënten met een trombosebeen of longembolie hebben vaak weinig of heel algemene pijnklachten. Daardoor is de aandoening moeilijk te herkennen.

Bron: UU

Lees ook:Astma verhoogt kans op longembolie
Lees ook:Huisarts, doe je werk!
Lees ook:Gewrichtsschade beter te voorspellen
Lees ook:Huisarts ziet weinig kleine kwalen
Lees ook:Eerste pijnpoli voor brandwondenpatiënten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>