Lachen is gezond!


Lachen is goed voor je! Het laat stress als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dus lach! Zelfs als er helemaal niets te lachen valt.

Onderzoekers van de Universiteit van Kansas onderzochten het effect van verschillende soorten lachen op de ervaring van stress in lastige situaties. Daarbij maakten ze onderscheid tussen twee verschillende soorten lachen: de standaardlach en de echte, gulle lach.

Ze verdeelden 169 deelnemers in drie groepen. Elke groep werd getraind om hun gezicht in een bepaalde gezichtsuitdrukking te houden. Daarvoor kregen ze stokjes in hun mond, die hun gezichtsuitdrukking in stand hield. De ene groep moest neutraal kijken, de andere een standaardlach vertonen en de derde groep de gulle lach.

Daarnaast moesten ze taken verrichten die – zonder dat ze het wisten – stress veroorzaken. Tijdens die stressvolle taken moesten ze de stokjes in hun mond houden. De helft van de groep kreeg daarbij ook nog de expliciete opdracht om te lachen.

De onderzoekers controleerden ondertussen hun hartslag en de stressbeleving. Vergeleken met de proefpersonen met de neutrale blik, hadden de deelnemers die de instructie hadden gekregen om te lachen, een lagere hartslag na afloop van de stressvolle activiteiten. Voor de proefpersonen met de gulle glimlach gold dat nog sterker.

Zelfs de proefpersonen die niet expliciet de opdracht hadden gekregen om te lachen, maar die dat door de stokjes onbewust toch deden, hadden een lagere hartslag dan de neutraal kijkende deelnemers.

Kortom, ook al is de lach niet spontaan maar gemaakt, hij zorgt er toch voor dat je minder stress hebt.

Onderzoeker Dr. Sarah Pressman: ‘Dus de volgende keer dat je in de file staat of op een andere wijze stress ervaart kun je maar beter proberen om te blijven lachen. Het zorgt er niet alleen voor dat je beter op je tanden kunt bijten, maar is ook nog eens goed voor de gezondheid van je hart.’

Bron: The Telegraph

Lees ook:‘Lachen is ongezond’
Lees ook:Mannen reageren anders op stress dan vrouwen
Lees ook:Lachen is gezond en Gerard Joling lacht het aanstekelijkst
Lees ook:Voel je beter dankzij lachen
Lees ook:Lachen net zo gezond als joggen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>