Nieuwe bloedtest toont geslacht baby bij 7 weken


Met 7 weken al weten of het kindje in je buik een genetische afwijking heeft? En of het een meisje of jongen wordt? Er schijnt een test in de maak te zijn die dat allemaal kan vertellen. Maar of we daar blij mee moeten zijn?

Dankzij de test kunnen op een veilige manier aandoeningen als het syndroom van Down en cystic fibrosis (taaislijmziekte) maar ook het geslacht van de foetus al na 7 weken zwangerschap vastgesteld worden.

Nu kan dat alleen met een vruchtwaterpunctie. Die kan pas in een veel later stadium van de zwangerschap uitgevoerd worden en is bovendien niet geheel zonder risico voor moeder en kind.

Volgens artsen zou de test binnen 5 jaar beschikbaar moeten zijn. Hij zorgt nu echter al voor veel discussie in de medische wereld omdat hij de trend van designerbaby’s zou stimuleren. Ouders die per se een jongetje of een meisje willen, kunnen immers dankzij in de test rechtvaardiging vinden voor hun besluit om al vroeg in de zwangerschap voor een abortus te kiezen.

Andere artsen beweren dat de test of nadelige psychologische effecten zal hebben. Veel vrouwen ervoor zullen ervoor kiezen zonder er eerst goed over na te denken. Ze denken dat de test hen zal geruststellen. Maar 100% garantie op een gezond kind kan geen enkele test geven.

Bron: hln.be

Lees ook:Geslacht foetus al na zes weken duidelijk
Lees ook:Urinetest voorspelt geslacht baby al na 6 weken
Lees ook:‘Laat 24-wekengrens bij abortus los’
Lees ook:Kersverse moeder (19) en jong meisje (6) overlijden aan Mexicaanse griep
Lees ook:Vruchtwaterpunctie straks verleden tijd

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nieuwe bloedtest toont geslacht baby bij 7 weken

  1. prefer

    Dit voorjaar lanceert H&M een modelijn voor dames, jongeren, kinderen en baby’s, gemaakt van biologisch verbouwde katoen. !!!!

    Oeps, mannen vallen uit de boot….als een verwaarloosbaar item.

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Dit heeft vrij weinig met dit onderwerp te maken lijkt me!

      /   Reply  / 
  3. Bertina

    Het zal wel aan mij liggen maar ik begrijp het probleem niet helemaal. Ik juich zo’n onderzoek juist toe. Wie wil er het risico lopen om je kindje te verliesen dmv vruchtwaterpunctie. Het geslacht hoef ik niet te weten en volgens mij kan je die informatie toch gewoon achterwege laten. een dokter hoeft het toch niet te vertellen en waarom kan je daar geen verbod op leggen, geslachtsbepaling dus.

    “Andere artsen beweren dat de test of nadelige psychologische effecten zal hebben.”

    Zodra je zwanger bent krijg je al folders onder je neus gedrukt met verschillende testen die je kan laten doen. Weg roze wolk. Dus ik denk niet dat deze test een exta nadelige psychologische effect zal hebben.

      /   Reply  / 
  4. Sonja

    Het is de vraag of het aanbieden van al die testen verstandig is als je er niet goed bij uitlegt wat de consequenties zijn van het doen van zo’n test. Mensen denken vaak dat het leuk is om al die informatie al vroeg in de zwangerschap te weten. Maar de vraag is of dat zo is. Bovendien sluit zo’n test misschien 10 aandoeningen uit, maar kan het kind aan nog 90 andere dingen lijden. En dat beseffen veel aanstaande ouders niet. Die willen zekerheid. En dat bestaat niet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>