Ritalin slikken voor de lol

Ruim 7% van Nederlandse studenten gebruikt weleens het ADHD-medicijn ritalin (methylfenidaat) om niet-medische redenen. Ruim 3% gebruikt het om de concentratie te verbeteren tijdens een examenperiode, 5% slikt het voor de lol.

Dat blijkt uit onderzoek van econoom Tjebbe van Meeteren onder 130 studenten van 4 universiteiten.

Van Meeteren studeert 22 oktober af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In de VS is al langer bekend dat studenten ritalin gebruiken om hun resultaten te verbeteren; in Nederland was dergelijk onderzoek nog nooit eerder gedaan.

Ritalin is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan patiënten – veelal kinderen – met de psychiatrische stoornis ADHD. Ze worden er rustiger van,  minder snel afgeleid en het zorgt ervoor dat ze minder behoefte aan nieuwe prikkelingen hebben.

Het is enkel op recept verkrijgbaar, maar kennelijk kunnen de studenten er toch vrij eenvoudig aankomen. Via ‘bekenden’ en ‘familie’  zeggen ze.

Het gebruik van Ritalin is niet zonder gevaar. Het middel kan hartkloppingen, misselijkheid en een hoge bloeddruk veroorzaken, en tijdens een examen voor een black-out zorgen.

Bron: NRC

Lees ook:Shocking: Een derde van de studenten aan de XTC
Lees ook:‘Nieuwe’ afslankpillen komen eraan
Lees ook:Britse vrouwen massaal aan de morning afterpil
Lees ook:Nieuwe afslankpil Alli in Nederland verkrijgbaar
Lees ook:‘Studenten zoeken vaker psychische hulp’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ritalin slikken voor de lol

  1. Arjan

    Mijn standpunt in deze is dat het super schadelijk is dat steeds meer kinderen zware hersenmedicijnen gaan gebruiken voor korte termijn baten in bijvoorbeeld schoolprestaties.

    Gebruik voor het plezier, wel, dat is misschien slecht voor de gezondheid, maar alcohol of wiet gebruik zou denk ik in dezelfde categorie vallen, ook al is Ritalin natuurlijk veel schadelijker, omdat het op de hersenen inwerkt als Cocaïne, wat niet voor niets een hard-drug is.

    Waar het mij dus eigenlijk om gaat in dit verhaal is dat scholieren het gaan gebruiken voor betere schoolprestaties. Want die korte termijn baten zijn echt maar betrekkelijk.

    Het probleem is dat er hoge psychiaters en evolutie geleerden roepen dat het de toekomst is, en dat het goed is dat kinderen dit zouden doen.

    Je ziet het telkens terug in het nieuws:

    The Telegraph: Children will be using brain-boosting drugs ‘in a generation’

    http://www.telegraph.co.uk/health/2990591/Children-will-be-using-brain-boosting-drugs-in-a-generation.html

    HLN: Geheugenpil bevordert prestaties

    http://www.hln.be/hln/nl/962/Gezondheid/article/detail/622545/2009/01/18/Geheugenpil-bevordert-prestaties.dhtml

    Er zijn heel veel ‘artsen’ (psychiaters) die kinderen/studenten aanmoedigen om deze middelen te gaan gebruiken.

    Deze mensen geloven dat er niet meer is dan het meetbare, en dat we met hersenmedicijnen de capaciteiten van de hersenen moeten gaan optimaliseren.

    Het is een schandalige en vernielzuchtige praktijk die enkel financiële belangen dient. Het komt voort uit de geest van mensen die in de afgelopen 50 jaar zijn beloond voor zwakheid, door niet beter te kunnen dan pillen.

    Zoals Albert Einstein al zei:

    Quote:
    “Het echte teken van intelligentie is niet kennis, maar verbeelding.” ~ Albert Einstein

    En inbeeldingsvermogen en de wil om te leven (en de wil om de capaciteiten van je hersenen te benutten/te doen ontwikkelen) die vind je niet in een pil!

    Waarom denk je bijvoorbeeld dat doping verboden is in sport? Omdat het alleen maar korte termijn baten geeft en zeer schadelijke gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van de mens. En natuurlijk omdat het niet eerlijk is.

    Telkens weer wordt bewezen dat het de WIL is om de capaciteiten van de hersenen te benutten, die mensen tot een genie kunnen maken. En niet puur de capaciteiten van de hersenen die er zijn vanuit het niets (of althans, een toevallig chemisch procesje…).

    http://www.nationalgeographic.ca/features/Brilliant_Brain.asp

    http://www.newscientist.com/article/dn12301-man-with-tiny-brain-shocks-doctors.html

    En daar zit het probleem. De mensen achter deze pillen geloven dat we een product zijn van een chemisch proces, en dat de capaciteiten van de hersenen bepalen wat we kunnen. Terwijl de hersenen zich juist ontwikkelen voor wat we met onze psyche WILLEN kunnen.

    Je kunt als leven zijnde niet meester worden over het leven, je kunt het alleen dienen. De evolutie in eigen hand nemen = het maken van een steen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>