Handen wassen kan doofheid bij kinderen voorkomen


Zwangere vrouwen moeten hun handen goed wassen als ze een luier hebben verschoond. Daartoe roepen Leidse onderzoekers op. Zij ontdekten dat bijna een kwart van alle Nederlandse kinderen die doof of zeer slechthorend zijn, die handicap hebben opgelopen door een virusinfectie in de baarmoeder.

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft ooit een infectie met het cytomegalovirus (CMV) gehad. Voor volwassenen is een CMV-infectie ongevaarlijk en verloopt het meestal ongemerkt.

Maar wanneer een ongeboren kind via hun moeder besmet raakt, kunnen zij wél ernstige problemen krijgen, zoals een klein hoofd, leverfunctiestoornissen, en problemen met gehoor, gezichtsvermogen en/of geestelijke ontwikkeling.

Zwangere vrouwen moeten er dus alles aan doen om besmetting te voorkomen. Juist via speeksel en urine van een ander kind kunnen ze het virus oplopen.

Volgens de onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen met eenvoudige hygiënemaatregelen veel gehoorproblemen bij kinderen voorkomen kunnen worden.

Dus goed de handen wassen na het verschonen van een luier en geen lepeltje delen met je kind.

Van de grote groep pasgeborenen met een CMV-infectie die bij de geboorte gezond lijken, krijgt ruim 15% later alsnog gehoorproblemen. Bij deze kinderen wordt de slechthorendheid meestal pas ontdekt als de spraakontwikkeling achterblijft.

Ouders denken niet snel aan slechthorendheid, omdat hun kind op de gehoortest vlak na de geboorte immers normaal scoorde.

Het is volgens de Leidse wetenschappers technisch goed mogelijk om CMV-besmetting bij pasgeborenen aan te tonen via de hielprik, maar dat gebeurt op dit moment niet.

Was dat wel zo, dan zouden in Nederland jaarlijks 800 kinderen met kans op latere gehoorschade wellicht behandeld kunnen worden met antivirale middelen. De onderzoekers willen gaan onderzoeken of toevoegen van een CMV-test aan de hielprik, gevolgd door behandeling en opsporen van gehoorverlies, zinvol is.

Bron: LUMC

Lees ook:Gehoortest baby’s succesvol
Lees ook:‘Zwangere moet gescreend worden op chlamydia’
Lees ook:’Stress is gevaarlijk tijdens de zwangerschap’
Lees ook:Zwangerschapsverlof niet beter voor de baby
Lees ook:Doorbraak in preventie hiv-besmetting kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>