Roken tijdens zwangerschap nóg schadelijker dan gedacht

Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Tot zover weinig nieuws. Maar nieuw onderzoek van Miranda Geelhoed van het Erasmus MC toont aan dat de gevolgen voor het hart en nieren van het ongeboren kind veel groter zijn dan werd gedacht.

Eerdere studies naar de gevolgen van roken toonden aan dat roken op korte termijn de groei van de baby vertraagt en leidt tot een laag geboortegewicht. Maar Geelhoeds onderzoek gaat een stap verder.

Zij onderzocht of ongunstige omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap gevolgen hebben voor de vroege ontwikkeling van het hart, de bloedvaten en de nieren van het kind.

Daaruit blijkt dat roken tijdens de zwangerschap de bloedstroom bij het kind in de baarmoeder verandert. Dit kan leiden tot een aanpaste ontwikkeling van het hart en de nieren. Zo zijn de nieren van de kinderen in de eerste 2 jaar van hun leven bijvoorbeeld kleiner.

Geelhoed pleit voor verder onderzoek omdat ze aanwijzingen heeft dat de kinderen op latere leeftijd een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten en nierproblemen.

Uit het onderzoek van de Rotterdamse promovenda blijkt dat meerdere factoren in de baarmoeder blijvende gevolgen hebben voor de groei en functie van het hart, de bloedvaten en de nieren.

Zo leidt bijvoorbeeld ook een grote gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap tot een groter hart van het kind. Of dit positief of negatief is, is nog onbekend.

De mechanismen die hieraan ten grondslag liggen zijn voor een groot deel nog onbekend, maar zowel omgevingsfactoren als genetische invloeden lijken een belangrijke rol te spelen.

Geelhoed: ‘Toekomstig onderzoek is van groot belang om deze mechanismen te ontrafelen en om te onderzoeken of de aangetoonde veranderingen bij jonge kinderen ook consequenties hebben voor de ontwikkeling van het hart, de bloedvaten en de nieren op lange termijn.’

De Rotterdamse onderzoekster analyseerde gegevens uit Generation R, een doorlopend onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Roken tijdens zwangerschap vergroot kans op dik kind
Lees ook:Begin zwangerschap cruciaal voor kind
Lees ook:Mediterraan eten goed voor ongeboren kind
Lees ook:1 op de 6 kinderen in ziekenhuis is ondervoed
Lees ook:Babylab onderzoekt invloed van stress op baby

1 Reacties // Reageer

One thought on “Roken tijdens zwangerschap nóg schadelijker dan gedacht

  1. Tanden bleken

    Plus roken zorgt ook nog eens voor gele tanden dus genoeg redenen om niet te roken!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>