‘Make-up gevaarlijk voor jonge meisjes’

Jonge meisjes die make-up dragen riskeren daarmee hun gezondheid. Beautyproducten als mascara, oogschaduw en foundation bevatten chemicaliën die in verband worden gebracht met aandoeningen als kanker, onvruchtbaarheid en storingen in de hormoonhuishouding. Hoe jonger je deze producten gebruikt, hoe meer schade ze kunnen aanrichten, zo zou blijken uit onderzoek van de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG).

Hoe serieus we dit onderzoek moeten nemen is mij niet helemaal duidelijk, maar verontrustend is het wel. De EWG is volgens de Britse krant The Sun de eerste die onderzoek heeft gedaan naar de effecten van make-up op tienermeisjes.

Meisjes beginnen op steeds jongere leeftijd als te experimenteren met make-up, vaak al voor ze 10 zijn.

Onderzoeker Stacy Malkan: ‘Tegen de tijd dat meisjes de tienerleeftijd bereiken, hebben velen al een dagelijks make-up ritueel. Naarmate het aantal lagen make-up toeneemt, neemt ook de blootstelling aan gevaarlijke chemicalien toe en dat is slecht nieuws voor de gezondheid van die jonge meisjes.’

Het onderzoek bij meisjes tussen 14 en 19 jaar toonde aan dat alle beautyproducten die ze gebruikten gevaarlijke chemicaliën bevatten als ftalaten, musk en parabenen. De meisjes gebruiken gemiddeld 17 beautyproducten per dag als nagellak en haarverf, volwassenen gebruiken er slechts 13.

Volgens de EWG kunnen meisjes beter wachten met make-up tot hun hersenen en hun lichaam volledig ontwikkeld zijn. Een nog groeiend lijf zou namelijk extra vatbaar zijn voor de risico’s van make-up.

Risico’s die volgens het informatiecentrum niet mis zijn. De EWG waarschuwt voor onder meer een vergrote kans op kanker, onvruchtbaarheid en ernstige verstoring van de hormoonbalans. Ook een vervroegde puberteit en depressies zouden tot de gevaren behoren.

Lees ook:‘Kappers lopen meer risico op kanker’
Lees ook:Europa waarschuwt voor chemische stoffen
Lees ook:‘Meisjes eerder inenten tegen baarmoederhalskanker’
Lees ook:Meisjes onder de 16 geweerd van Londense catwalk
Lees ook:Oogontsteking door mascara

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Make-up gevaarlijk voor jonge meisjes’

  1. Dhr. D.W. Kievit

    Vroeger gebruikten ze lood om zich mooi te maken. Zo is er altijd wel iets met de cosmetica-industrie.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>