‘Arts moet alerter zijn op alcoholgebruik zwangere’

Artsen moeten bij mentale en gedragsproblemen van kinderen eerder denken aan de mogelijkheid dat de moeder tijdens de zwangerschap overmatig alcohol heeft genuttigd.  Dat stelt een groep kinderartsen en onderzoekers van onder andere het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Jaarlijks wordt zo’n 30 keer melding gedaan van foetale alcoholstoornissen (fasd’s) bij kinderen. Dit uit zich onder andere in een achterblijvende groei, een opvallend klein hoofd, bijzondere gelaatskenmerken zoals een dunne bovenlip en kleine ooglidspleten, maar vooral in achterstanden in de geestelijke ontwikkeling en in gedragsproblemen.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd fasd’s veel vaker voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat kinderartsen vaak de diagnose niet stellen uit tijdgebrek, onvoldoende training en uit angst de ouders voor het hoofd te stoten.

‘Het blijft natuurlijk lastig om door te vragen als je wel vermoedens maar geen bewijzen hebt’, zegt kinderarts Hester van Wieringen van het Sint Antonius Ziekenhuis in BN/De Stem.

Toch wijzen de onderzoekers erop dat het belangrijk is om de ouders tóch aan de tand te voelen, omdat dat van grote invloed kan zijn op de begeleiding van zowel het kind als het gezin.

Bron: BN/De Stem

Lees ook:‘Laat kinderen met kanker proefpersoon zijn’
Lees ook:Kinderartsen willen GSM voor kinderen verbieden
Lees ook:Agressie bij kinderen vermindert met goede ouderbegeleiding
Lees ook:Ziekenhuis start polikliniek voor Downkinderen
Lees ook:Te veel televisie leidt tot lastige peuters

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>