Huisartsenpost onvoldoende alert op kindermishandeling

Geen enkele huisartsenpost in Nederland voldoet aan de normen die zijn gesteld om de signalering van kindermishandeling te verbeteren. En dat terwijl ze wel een richtlijn hebben die hen daarbij moet helpen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie dringt er bij de posten op aan om alerter te zijn op signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling.

Jaarlijks zijn tussen de 100.000 en 170.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Goede en tijdige signalering is daarom belangrijk. Op huisartsenposten komen relatief meer kinderen dan in de gewone huisartsenpraktijk.

De huisartsenposten zijn voor ouders een plek waar in betrekkelijke anonimiteit hulp te zoeken en de eigen huisarts kunnen mijden. Dat was aanleiding voor de inspectie om te inventariseren in hoeverre de huisartsenposten de voorwaarden voor verantwoorde signalering van kindermishandeling hebben ingevoerd.

Gebleken is dat de huisartsenposten onvoldoende gebruik maken van screeningsinstrumenten. Een screeningsinstrument bestaat uit vragen die een hulpverlener voor  zichzelf moet beantwoorden. Dit doet hij op basis van de informatie, die het contact met kinderen/ouders opgelevert. Hierdoor is het mogelijk om op een systematische wijze signalen boven tafel te krijgen die kunnen wijzen op kindermishandeling.

Verder blijkt dat medewerkers onvoldoende geschoold zijn op het gebied van het herkennen van kindermishandeling. De meeste posten hebben geen afspraken gemaakt met het ziekenhuis en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, en huisartsenposten houden geen registraties bij over de signaleringen.

Uiterlijk in december 2011 moeten alle huisartsenposten voldoen aan de voorwaarden voor verantwoorde signalering van kindermishandeling. De inspectie zal dit toetsen.

Bron: IGZ

Lees ook:Test helpt kindermishandeling herkennen
Lees ook:Huisartsenposten slecht bereikbaar
Lees ook:Mishandeling kinderen sneller herkend
Lees ook:‘Huisarts ziet kindermishandeling over het hoofd’
Lees ook:Limburgse huisartsen onder verscherpt toezicht inspectie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>