Vermijd stress tijdens de zwangerschap!

Hevige stress tijdens de zwangerschap – veroorzaakt door bijvoorbeeld het verlies van een familielid, een scheiding of werkloosheid – is schadelijk voor de gezondheid van de baby. Dat stellen Britse wetenschappers aan de hand van onderzoek onder ruim 150 vrouwen.

De wetenschappers van het Institute of Psychiatry at King’s College London ondervroegen ruim 150 vrouwen tijdens en na de geboorte over stressvolle gebeurtenissen die zij tijdens de zwangerschap hadden meegemaakt.

Vier jaar later werd de vrouwen gevraagd naar de gezondheid van hun kind en naar het aantal keren dat zij met hem of haar de dokter of het ziekenhuis hadden bezocht.

Daaruit kwam een duidelijk verband naar voren tussen stress tijdens de zwangerschap en ziekte bij het kind. Vooral stress tijdens de eerste maanden van de zwangerschap gaf bij het kind een verhoogde kans op astma en infectieziekten.

Bij vrouwen die twee stressvolle gebeurtenissen hadden meegemaakt tijdens de zwangerschap nam de kans op gezondheidsproblemen bij het kind zelfs met een factor 5 toe.

Problemen die de moeder na de zwangerschap ondervond, hadden weinig effect op de gezondheid van het kind.

De onderzoekers vermoeden dat door veranderingen in hormoonhuishouding of het immuunsysteem van de moeder het immuunsysteem van de baby wordt.

Bron: The Telegraph

Lees ook:Antibiotica + zwangerschap verhoogt kans op astma
Lees ook:Stress in zwangerschap: kind vaker ziek
Lees ook:Stress met afwijkend gen maakt gevoelig voor depressie
Lees ook:Wat merkt een baby van stress tijdens de zwangerschap?
Lees ook:’Stress is gevaarlijk tijdens de zwangerschap’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>