Genezing kinderkanker weer stapje dichterbij

Wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben opnieuw een belangrijke stap gezet in de genezing van het neuroblastoom, een zeldzame en ernstige vorm van kinderkanker.

Eerder dit jaar wisten onderzoeker Jan Molenaar en zijn collega’s al het complete dna van neuroblastoom te ontrafelen. Nu is het ze gelukt om bij een muis een gen te activeren, waardoor het diertje kanker kreeg en vervolgens ook de tumor ook weer te laten verdwijnen.

Neuroblastoom is een zeldzame vorm van kinderkanker van het zenuwstelsel. Het is na leukemie de meest dodelijk vorm van kinderkanker. Jaarlijks krijgen zo’n 35 Nederlandse kinderen neuroblastoom. Hun overlevingskansen zijn klein: slecht 3 van de 10 kinderen overleeft de ziekte.

En dus is Molenaar er alles aan gelegen om een effectieve behandeling te vinden. Hij is in ieder geval goed op weg. Voordat er een medicijn op de markt verschijnt dat aan kinderen kan worden voorgeschreven, zal er nog minimaal een aantal jaren voorbijgaan. Maar de onderzoekers komen stapje voor stapje dichterbij.

Molenaar en zijn team ontdekten voor een speciaal gen, dat als je het ‘uitzet’ er neuroblastoom ontstaat. Bij een muis bleek dat daadwerkelijk zo te zijn: er groeide een tumor. Door een stof toe te dienen die het kapotte gen repareerde verdween de tumor weer.

Molenaar waarschuwt wel voor al te veel optimisme, want elk neuroblastoom is genetisch anders. Dit onderzoek zal dus voor veel meer soorten genen herhaald moeten worden.

Bron: AD

Lees ook:Belangrijke ontdekking kinderkanker
Lees ook:Meer bekend over het onstaan van neuroblastoom
Lees ook:Genezing hersentumor komt dichterbij
Lees ook:Meisje (4) geneest van borstkanker
Lees ook:Tien jaar minder na overleven kinderkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>