Meer complicatie bij zwangere vrouwen met overgewicht


Hoe groter het overgewicht van de vrouw, hoe groter het risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen met overgewicht lopen 25 tot 37 procent meer risico op een miskraam dan anderen. Dat blijkt uit cijfers in het tijdschrift Bodytalk.

Voedingsdeskundige Greet Vansant van de Katholieke Universiteit Leuven pleit ervoor dat elke vrouw die zwanger wil worden in het kader van de zwangerschapsbegeleiding ook voedingsadvies zou krijgen.

Ook complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, -hypertensie en -vergiftiging, astma, embolieën en slaapapneu (snurken en ademonderbreking tijdens de slaap) komen frequenter voor. De vetlagen verminderen ook de kwaliteit van een echografie waardoor afwijkingen minder snel worden opgemerkt. De bevalling moet vaker worden ingeleid en het aantal keizersneden ligt hoger. Nadien hebben de vrouwen meer kans op bloedingen, infecties.

Ook de baby's van zwaardere vrouwen lopen meer risico's. Ze zijn groter dan gemiddeld en het risico van een overlijden na de geboorte is dubbel zo hoog. Deze baby's moeten ook 3,5 keer vaker worden opgenomen op intensieve zorgen. Ze hebben bovendien meer aangeboren afwijkingen zoals aan de wervelkolom. Er zijn aanduidingen dat ze tijdens de zwangerschap meer gestresseerd zijn.

Terwijl het vroeger algemeen aanvaard was dat vrouwen tijdens de zwangerschap 12 tot 15 kilo mochten aankomen, beperkt het Amerikaanse Institute of Medicine de aanvaardbare gewichtstoename tot 7 a 11,5 kilo voor vrouwen met overgewicht (BMI voor de zwangerschap van 26 tot 29) en tot minimaal 6 kilo voor vrouwen met obesitas (BMI van meer dan 29 kilo). Zware vrouwen laten zich volgens Vansant best persoonlijk begeleiden, het liefst door een diëtist.

Bron: hln.be

Lees ook:Overgewicht leidt tot zwangerschapscomplicaties
Lees ook:Diabetes vergroot kans op aangeboren afwijkingen baby
Lees ook:Vaker open ruggetje bij te zware moeder
Lees ook:Zwangere vrouwen steeds zwaarder
Lees ook:Ivf succesvoller met één embryo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>