‘Geen snackbars meer in arme wijk’

Het Voedingscentrum wil een verbod op nieuwe snackbars in arme wijken of in de buurt van scholen. Natuurlijk is het goed als overheid en bedrijven de consument helpen bij het kiezen voor gezonde voeding, maar gaat dit niet een stapje te ver?

Het Voedingscentrum ziet Los Angeles als grote voorbeeld. Daar mogen in het zuiden van de stad het komende jaar geen nieuwe eettenten worden geopend waar ongezond eten wordt verkocht.

Dat leek het Voedingscentrum ook wel wat voor Nederland. De gedachte achter het voorstel is dat arme mensen vaak dikker zijn omdat ze minder geld kunnen uitgeven aan gezond eten.

Het Voedingscentrum vindt daarom dat het aantal nieuwe verkooppunten van fastfood en snacks in woonwijken aan banden gelegd moet worden.

Aangezien kinderen extra gevoelig zijn voor verleidingen, zou een dergelijk verbod er zeker moeten komen in de buurt van scholen. Zo laat het Voedingscentrum op haar website weten.

In 2006 riep het Voedingscentrum de overheid al op een strenger vestigingsbeleid te voeren voor fastfood– en afhaalrestaurants. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er een verband bestaat tussen hoe vaak iemand fastfood eet en de kans om dik te worden.

Als we de strijd tegen overgewicht willen aangaan, dan moeten de overheid en het bedrijfsleven de consumenten helpen een gezonde keuze te maken. Maar of een verbod daarbij helpt is natuurlijk maar de vraag.

Lees ook:CDA tegen verbod snackbars in arme wijken
Lees ook:Scholen zijn maar moeilijk gezond te krijgen
Lees ook:Scholen verbieden energiedrankjes
Lees ook:‘Gezond eten stimuleren werkt beter dan straffen’
Lees ook:Astma en eczeem door fastfood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>