‘Aardbei beschermt tegen overgewicht’

Van blauwe bessen was al wel bekend dat ze gezond zijn. Maar uit nieuw onderzoek blijkt  dat ook aardbeien zich in het rijtje van supergezond fruit mogen scharen. Volgens wetenschappers van de universiteiten van Maastricht en Wageningen bieden ze bescherming tegen welvaartsziekten als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

De resultaten van het onderzoek worden op 17 juni gepresenteerd tijden een symposium over de gezondheidseffecten van zachtfruit.

Zowel blauwe bessen als aardbeien bevatten veel antioxidanten. De belangrijkste is volgens het onderzoek de anthocyaan, het stofje dat verantwoordelijk is voor de kleur van het zachtfruit. De kleurstof blijkt veel ongezonde stoffen in het lichaam weg te vangen. Anthocyaan verlaagt bovendien het cholesterolgehalte in het bloed en werkt als ontstekingsremmer.

Tot nu toe ging men ervan uit dat blauwe bessen vooral rauw gezond zijn, maar op het symposium zullen onderzoekers aantonen dat bessen die op een bepaalde manier worden verwerkt, nog steeds heel gezond zijn.

Enkele jaren geleden bleek al uit ander onderzoek dat frambozen meer gezonde stoffen bevatten dan bijvoorbeeld tomaten, kiwi’s of broccoli. Sindsdien is de verkoop van frambozen aanzienlijk toegenomen, constateren de zachtfruitkwekers.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Babyshowertrend: wiegje met fruit
Lees ook:Rood fruit goed tegen huidveroudering
Lees ook:‘Aardbeien beschermen de maag tegen alcohol’
Lees ook:Bosbessen gaan de strijd met overgewicht aan
Lees ook:Doorbraak in opsporing kindermishandeling

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Aardbei beschermt tegen overgewicht’

  1. Jan

    Sporten werkt ook gewoon.

      /   Reply  / 
  2. Jaffacake

    @Jan
    Inderdaad , haha!

      /   Reply  / 
  3. jeroen

    Zoals ik al menigmaal eerder heb betoogd op talloze fora en in reactie op artikelen zoals deze: eet wat het land je biedt!

    Naar mijn mening zou iedereen precies dat moeten eten wat de plaatselijke natuur je te bieden heeft in het jaargetijde dat het van nature aanwezig is. In de zomer in NL dus volop aardbeien en andere fruitsoorten en ‘s winters bonen e.d.
    ‘s Zomers lekker fris fruit, wat heel toevallig ook nog eens precies die stoffen bevat die nodig zijn voor een goede gezondheid in de dan heersende weersomstandigheden en ‘s winters stevige veel zetmeelbevattende kost zoals erwtensoep. Goed om je verbranding op gang te houden en nodig tegen de snijdende koude winter wind.

    Het voedsel dat de natuur ‘s zomers in NL biedt is relatief licht, wel zo handig omdat je ‘s zomers je lijf amper warm hoeft te houden en koelen kost jet lichaam minder energie.

    Gaat de mensheid zich weer eens wat minder globalistisch gedragen en meer terug naar de lokale natuur, dan zal er (in mijn optiek) minder ziekte zijn. De natuur biedt niet voor niets op bepaalde tijdstippen in bepaalde gebieden bepaalde voedingsstoffen aan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>